2024 június 18

Szakadnak a banki részvények – Köszi Amerika!

A PacWest Bancorp részvényei csütörtökön a többi regionális hitelező papírjait is magával rántva hatalmasat zuhantak. Az esés azután történt, hogy a Los Angeles-i székhelyű bank stratégiai lehetőségek feltárására vonatkozó terve kiújította, az alig elfelejtett aggodalmakat a bankrendszerrel kapcsolatban.

Stratégiai pánik

A PacWest részvényei több mint 40%-ot zuhantak a délutáni kereskedésben, ezzel rekord alacsony szinte rántva a bank piaci értékét. A bank szerdán megerősítette a Reuters korábbi jelentését, miszerint stratégiai lehetőségeket vizsgál, beleértve a lehetséges eladást vagy tőkeemelést.

A Western Alliance papírjaa közel 60%-os leértékelődést produkált. A Financial Times beszámolója szerint a hitelező stratégiai lehetőségeket vizsgál, beleértve az üzletág teljes vagy részleges eladását. A Western Alliance cáfolta az FT jelentését, „minden tekintetben kategorikusan hamisnak” nevezve azt. Közölte, hogy jogi lehetőségeket mérlegel az újsággal szemben.

A Western Alliance igyekezett megnyugtatni a befektetőket pénzügyi stabilitását illetően. Szerdán azt mondta, hogy nem tapasztalt szokatlan betétkiáramlást az összeomlott hitelező First Republic Bank hétfői eladását követően.

Bizonytalan elemzők

A First Republic összeomlása, az amerikai bankszektort 2008 óta sújtó legnagyobb válság harmadik jelentős áldozata. Ez a héten újra életre hívta a regionális hitelezők részvényeinek zuhanását, annak ellenére, hogy a szabályozó hatóságok komoly erőfeszítéseket tettek a Silicon Valley Bank márciusi összeomlásával kezdődött zavarok megfékezésére.

Szövetségi és állami szintű amerikai tisztviselők vizsgálják a banki részvényárfolyamok elmúlt napokban történt nagymértékű mozgása mögött meghúzódó „piaci manipuláció” lehetőségét – mondta a Reutersnek csütörtökön egy, az ügyet ismerő forrás.

„Senki sem tudja, hogy milyen árfolyamon kéne mozognia egy ilyen banknak, hiszen a Silicon Valley Bank esetében is láttuk, hogy a fundamentumok nagyon gyorsan változhatnak” – mondta Tom Plumb, a wisconsini Madisonban működő Plumb Balanced Fund portfóliómenedzsere.

„Normális esetben ez egy nagyszerű lehetőség lett volna a regionális jelenléttel rendelkező bankok megvásárlására, és lehet is, de az igazi aggodalom az, hogy senki sem tudja, mik a szabályok és milyen értéken vannak értékelve” – tette hozzá Plumb.

Borulnak a bankok, mint a dominó

A Zion Bancorp 12%-ot, a Comerica pedig közel 11%-ot esett. A KeyCorp és a Valley National Bancorp 7%-kal, illetve 4%-kal csökkent. A KBW regionális banki index 3,3%-ot esett.

A nagyobb amerikai bankok csütörtökön is vesztésre álltak, az S&P 500 Banks index közel 3%-ot esett. A JPMorgan részvényei 1,4%-al csökkentek, míg a Bank of America részvényei 3%-al.

A meredeken szánkázó bankrészvények közös vonása, hogy az első negyedévben nagymértékű betétcsökkenésről számoltak be – mondta Brandon King, a Truist Securities elemzője, miközben „túlzásnak” nevezte a leértékelődést.

Új játékosok a képben

A regionális bankszektoron belüli stressz újabb jele, hogy a First Horizon Corp és a Toronto-Dominion Bank Group csütörtökön bejelentette, hogy megegyeztek a 13,4 milliárd dolláros fúziójuk leállításában. Az indok az ügyletre vonatkozó hatósági jóváhagyások megszerzésének kérdésessége.

A First Horizon részvényei a hír után 32%-ot zuhantak, míg a Toronto-Dominion Bank amerikai tőzsdén jegyzett részvényei közel 0,5%-ot erősödtek.

A Fed magabiztos

Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke szerdán megismételte, hogy a bankrendszer a márciusi „feszültségek” ellenére továbbra is rugalmas, miután a központi bank 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, és szünetet jelzett a szigorítási ciklusban. Powell azt is mondta, hogy a bankbetétek stabilizálódtak.

„A Fed természetesen reagálna, ha a regionális bankok betéteinek kaotikus kiáramlása újraindulna” – írták a Citigroup elemzői a befektetőknek szóló jegyzetükben. „Ez a kockázat a közelmúltbeli banki fejlemények után még inkább megemelkedett, és soha nem lehet teljesen levenni az asztalról.”

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock