2024 május 23

Romlott az amerikai lakáspiaci index szeptemberben

Szeptemberben öthavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek bizalmi indexe.
Az amerikai lakásépítők szövetsége (National Association of Home Builders – NAHB) adatai szerint a szeptemberi mutató 45 pontra, öthavi mélypontra süllyedt az augusztusi 50 pontról.

Elemzők stagnáló mutatóra, 50 pontra számítottak. Az 50 pont alatti mutató azt jelzi, hogy több cég látja rossznak az üzleti feltételeket, mint jónak. A szeptemberi mutató romlásához elsősorban az emelkedő jelzáloghitel-kamatok járultak hozzá. Az átfogó index mindhárom összetevője csökkent szeptemberben.

A következő fél évre vonatkozó értékesítési várakozások alindexe 6 ponttal, 49 pontra csökkent. Az iparág jelenlegi helyzetét értékelő mutató ugyancsak 6 ponttal, 51 pontra esett, míg a keresleti várakozások alindexe 5 ponttal, 30 pontra süllyedt. A magas, 7 százalék feletti jelzáloghitel-kamatok jelentősen csökkentik a vásárlóerőt, ezáltal visszafogják a keresletet, egyre több vevő dönt úgy, hogy elhalasztja a lakásvásárlást addig, amíg a hosszú lejáratú kamatlábak csökkennek – nyilatkozta Robert Dietz, a NAHB vezető közgazdásza.

A NAHB bizalmi indexe 2009 januárjában történelmi mélypontra, 8 pontra esett, 2020 novemberében pedig rekordmagasan, 90 ponton állt. Idei eddigi mélypontját 35 ponton, januárban érte el. A NAHB-nak több mint 140 ezer, az építőiparban és a kapcsolódó területeken működő cég a tagja.