2024 július 25

Nem áll jól a Wall Street

Az év eddigi legrosszabb heti teljesítményén van túl a Wall Street. Az új adatok miatt nő a félelem, az esetleges monetáris politika megváltoztatása irán.

Mindhárom index 3% körüli heti csökkenésre állt be, a blue chip Dow pedig az elmúlt öt hónap legnagyobb heti csökkenésére készült.

Rally után zuhé

A januári erős teljesítményt követően a részvények ebben a hónapban visszaestek. Köszönhetően a gazdasági adatoknak, melyek felerősítették az aggodalmakat, hogy az amerikai központi banknak hosszabb ideig magasabb szinten kell tartania a kamatlábakat.

Erős adatok

A pénteki adatok azt mutatták, hogy a személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe, a decemberi 0,2%-os növekedés után a múlt hónapban 0,6%-kal emelkedett.

Egy másik adatsor azt mutatta, hogy a fogyasztói kiadások, 1,8%-kal ugrottak a múlt hónapban. Ez magasabb, mint a közgazdászok 1,3%-os emelkedésre vonatkozó előrejelzése.

„A headline és a core PCE számok jóval a várakozások felett voltak. Ami leginkább aggaszt minket, hogy a Fed legutóbbi ülése óta az adatok rendkívül erősre sikeredtek” – mondta Gene Goldman, a Cetera Investment Management befektetési igazgatója.

„Ha a Fed a legutóbbi ülésen is ilyen adatokkal rendelkezett volna, valószínűleg 50 bázisponttal emeltek volna, és a sajtótájékoztató hangvétele is egészen más lett volna.”

A Fed irányadó kamatlábához kötött határidős ügyletek kereskedői növelték a fogadásokat, amelyek szerint a központi bank még legalább háromszor emeli a kamatokat idén. A csúcsrátát júniusra az 5,25%-5,5%-os tartományban látják.

Loretta Mester, a clevelandi Fed elnöke szerint a Fednek szükség esetén a szükségesnél magasabbra emelje a kamatlábakat, hogy az inflációt teljes mértékben ellenőrzés alá vonja.

Irány lefele Wall Street

Az S&P mind a 11 fő ágazata esett, a technológiai és a fogyasztói diszkrecionális indexek vezették a veszteségeket.

A megacap részvények, köztük a Tesla Inc, az Amazon.com Inc és az Nvidia Corp. 1,3% és 2,3% közötti sávban csúsztak, miközben a kincstári hozamok emelkedtek.

A kétéves kincstárjegyek hozama, amelyek nagyon érzékenyek a Fed politikájára, 4,826%-ra emelkedett – közel négy hónapja a legmagasabbra.

A Boeing Co 4,3%-ot csúszott, miután a repülőgépgyártó ideiglenesen leállította a 787 Dreamliner repülőgépek szállítását.

A Beyond Meat Inc. 13,5%-ot emelkedett, mivel a növényi alapú húsipari vállalat eredményei azt jelezték, hogy költségcsökkentő intézkedései végre meghozták gyümölcsüket.

Az Adobe Inc. 7,3%-kal süllyedt, miután az amerikai igazságügyi minisztérium értesülései szerint a Photoshop-gyártó 20 milliárd dolláros ajánlatát a Figma felhőalapú tervezői platformra vonatkozóan blokkolni fogja.

A NYSE-n 4,28:1 arányban, a Nasdaq-on pedig 3,19:1 arányban voltak többen a csökkenő részvények, mint az emelkedők.

Az S&P index egy új 52 hetes csúcsot és hét új mélypontot. A Nasdaq 26 új csúcsot és 131 új mélypontot jegyzett.

Forrás: investing.com