2023 szeptember 21

Kamatdöntés, gyorsjelentések – izgalmas hetünk lesz

Nem fogunk unatkozni a következő napokban a piaci eseményeket illetően. Érkezik az amerikai központi bank, az Európai Központi Bank, és a magyar jegybank kamatdöntése is. Emellett folytatódik a gyorsjelentési szezon, ami még számtalan izgalmat okozhat.

Nemzetközi piacok- kamatdöntése gyorsjelentések

Ma még nyugodtabb napja lehet a piacoknak, délután az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexre lehet érdemes figyelnünk. Holnap érkezik a Conference Board fogyasztói bizalmi index és az FHFA házárindex is a tengerentúlról, de a német IFO üzleti hangulatindexet is közlik. Gyorsjelentések terén sem lesz unalmas a nap, jelent a Moody’s, a General Electric, a Visa, a Snap, a Microsoft, valamint az Alphabet is. Szerdán teszi közzé negyedéves számait a Deutsche Bank, az Unicredit, a Banco Santander, a Puma, a Coca-Cola, a Stellantis, valamint a Facebook és az eBay is. A legfontosabb azonban aznap a Fed magyar idő szerint este 8 órakor esedékes kamatdöntő ülése lehet.

Csütörtökön délután 14:15-kor az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülése lehet a figyelem középpontjában. Nem sokkal rá érkezik az amerikai munkanélküli segélykérelmek számának alakulása, az előzetes amerikai GDP adat is. Ezen a napon kell számítanunk a Mercedes-Benz, a Heidelberg Cement, a BNP Paribas, az Arcelormittal, a Volkswagen, a Mastercard, az AbbVie, a Ford Motors, a McDonald’s, valamint az Intel gyorsjelentésére is. A hét utolsó kereskedési napján közlik délután a PCE maginflációt az USA-ból, a harmonizált fogyasztói árindexet Németországból, valamint gyorsjelentést tesz közzé a BASF, az OMV, a Banco Bilbao is.

Hazai piac – fókuszban az MNB

Bár közel sem kell annyi magyar fókuszú hírre számítanunk, mint amennyit a nemzetközi piacokon tapasztalunk, hazai szempontból sem lesz eseménytelen a hét. Holnap 14 órakor érkezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése, ami a forint árfolyamát érintheti első sorban. Emellett péntek reggel a munkanélküliségi ráta lehet érdekes a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tolmácsolásában.

Forrás: Erste Gazdasági Naptár