2024 április 16

Ilyen lehet az év a részvénypiac számára

Széles körű konszenzus látszik kialakulni a piacokon azzal kapcsolatban, hogy az idei év több szempontból is nagyon kedvező lesz a részvénypiacok számára. Egyrészt a pandémia lecsengésével a korlátozó intézkedések fokozatosan megszűnnek, így a kereslet masszív felfutása mellett olyan gyors ütemű gazdasági növekedés lesz, amire már régen volt példa. Másrészt a növekedést elképesztő mértékű monetáris és fiskális stimulus támogatja – írják legfrissebb ajánlójukban a hazai portfóliómenedzserek.

Kitérnek arra is, hogy bár januárban végre megkezdődött a szisztematikus Covid-19 elleni oltás a fejlett világban, a szűk keresztmetszet jelenleg az előállított vakcina mennyisége, mivel nagyon rövid idő alatt kellene beoltani a lakosság jelentős részét. Az már látható, hogy a korábban felállított  pozitív prognózisok, hogy már tavaszra helyre állhatnak a gazdaságok, túl optimista volt.

Minden esetre januárban a piacok ott folytatták ahol decemberben abbahagyták. Az indexek új csúcsokra mentek, de érezhető volt, hogy az elmúlt két hónap trendje megszakadt. A befektetők újra a növekedési szektort részesítették előnybe az érték szektorral ellenben, január utolsó harmadában pedig a spekuláció soha nem látott szintekre emelkedett – írják a szakértők.

Az alapvetően optimista hangulat az akadozó vakcina-hírekre, az új mutánsvírus-variációkra, a lezárások meghosszabbítására inog meg időnként, de globálisan lényegében marad a fő várakozás a normalizációval és a gazdaságok dinamizálódásával.