2024 június 20

Így alakult a foglalkoztatottak száma az USA-ban

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknál lényegesen kevésbé bővült a foglalkoztatottak száma októberben – áll az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett jelentésében.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP Research Institute) honlapján szereplő kimutatás szerint mintegy 113 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban. Piaci elemzők 150 ezres növekedést vártak a szeptemberi 89 ezer után. Októberben a 20-nál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 21 ezerrel nőtt, a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 2 ezerrel csökkent, az 50-249 fős középvállalatoknál 96 ezerrel bővült, a 250-499 alkalmazottat foglalkoztatóknál 18 ezerrel csökkent, míg az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatoknál 18 ezerrel bővült a munkahelyek száma – közölte a távirati iroda.

Az állásukban maradók éves fizetésének növekedése az előző havi 5,9 százalékról 5,7 százalékra, 2021 októbere óta legkisebb mértékre lassult októberben. A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó októberi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A szakértők 180 ezres növekedést várnak a szeptemberi 336 ezer fős emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint a szeptemberivel megegyező, 3,8 százalék volt októberben.