Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Győzhet az amerikai pozitivizmus?

Emelkedett az amerikai piac, miután a várt gazdasági adatok meglepően erősre sikeredtek. Több befektető a bull piac valódi eljövetelének tekinti a nyarat.

Felülmúlt várakozások

A tartós fogyasztási cikkek megrendelései májusban 1,7%-kal emelkedtek, ami jóval több, mint a várt 1%-os csökkenés. Az adat az üzleti kiadások szoros figyelemmel kísért mérőszáma. Az alapvető árubeszerzések 0,6%-kal emelkedtek, ami szintén felülmúlta a várakozásokat.

A fogyasztói bizalom szintén a vártnál erősebb, 109,7-es értéket mutatott. Az elemzők 104-es értéket vártak. Az új lakások eladásai pedig túlszárnyalták az előrejelzéseket, éves szinten 763 000 darabot, szemben a 675 000 darabos várakozással.

Mit tesz a Fed?

A befektetők attól tartanak, hogy a további kamatemelések végül recesszióba sodorhatják a gazdaságot, bár a Wall Street közgazdászai az elmúlt hetekben mérsékelték ennek az esélyét. A Fed azt mondja, hogy döntéseit az adatok alapján hozza meg, és az egyik nagy jelentés ezen a héten a májusi inflációs számok lesznek. A PCE várhatóan 4,6%-kal emelkedik.

A határidős kereskedők több mint 75%-os valószínűséget látnak arra, hogy a Fed júliusban újabb negyed százalékpontos kamatemelést hajt végre.

A befektetők Portugáliára figyelnek, ahol többek között Jerome Powell Fed-elnök is beszédet fog mondani, az EKB fórumán.

Forrás: investing.com

Képek forrása: shutterstock