2024 július 23

Felfelé indult el a hangulat a tengerentúlon

Javult valamelyest a fogyasztói hangulat szeptemberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, bár az aktuális helyzet megítélése romlott a megkérdezettek körében, kilátásaikat viszont kedvezőbben ítélték meg – adta hírül a távirati iroda.

A Michigan egyetem havi rendszeres fogyasztói hangulati felmérésének előzetes értékelése alapján némi javulás volt tapasztalható szeptemberben az augusztusihoz képest, bár kevesebb a vártnál. A hangulatindex az augusztusi 70,3 pontról a várt 72,0 pont helyett 71,0 pontra emelkedett. A megkérdezettek az aktuális helyzetet 77,1 pontra értékelték, ez romlás az augusztusi 78,5 ponthoz képest.

A fél évre előretekintő kilátások azonban kedvezőbb értékelést kaptak, az index az augusztusi 65,1 pontról 67,1 pontra ment fel. A tartós fogyasztási cikkel beszerzése iránt tanúsított hajlandóságot számszerűsítő mutató értéke a most elértnél viszont csak egyszer, 1980-ban állt alacsonyabban. Az olyan nagyértékű vagyontárgyak, mint a saját lakás, járművek és berendezési tárgyak beszerzésének a lehetőségét értékelő mutatószám mindhárom esetben rekordközeli mélységbe esett az elszabadult árakra reagálva.

A hosszú távú gazdasági kilátások mutatószáma egy évtizede a legalacsonyabb lett. A megkérdezettek egy éves inflációs várakozása 4,7 százalékra emelkedett az augusztusi 4,6 százalékról, a hosszú távú pedig nem változott, továbbra is 2,9 százalék. Egy évvel ezelőtt, 2020 szeptemberében még több mint tíz százalékkal magasabban állt mindhárom mutató. A fogyasztói hangulatindex 80,4 ponton, az aktuális helyzet megítélésének az indexe 87,8 ponton, a kilátások megítélésének a mutatószáma pedig 75,6 ponton. http://www.sca.isr.umich.edu/