2024 július 20

Biden megbicsaklott, Trump dominált az első vitán – itt vannak a fontosabb infók

Befejeződött a 2024-es amerikai elnökválasztás első vitája Joe Biden és Donald Trump között.

Joe Biden ingatag és megtorpanó teljesítménye és kisebb mértékben Donald Trump hazugságai uralták a beszélgetést.

Összecsaptak az abortusz, a bevándorlás, a gazdaság és más forró témák kapcsán.

A Fehér Ház tisztviselői szerint az elnök megfázott, ami megmagyarázta reszelős hangját. De a vita elején többször is megbicsaklott a szavaiban, és néhány válaszában elakadt.

A demokratát széles körben úgy értékelték, hogy elveszítette a találkozót. A CNN azonnali közvélemény-kutatása a vita után azt mutatta, hogy 33 százalék szerint Biden nyert, 67 százalék pedig Trumpot választotta.

Joe Biden teljesítménye felzaklatta pártját, és valószínűleg elmélyíti a választók azon aggodalmát, hogy a 81 éves férfi túl öreg ahhoz, hogy további négy évet szolgáljon. (A 78 éves Trump és Biden a legidősebb két nagy párt jelöltje az Egyesült Államok történetében.)

Néhány szakértő azt találgatta, hogy a párt augusztusi országos konvenciója előtt felszólítják majd, hogy Biden lépjen vissza egy másik jelölt javára.

Hibáztatás

Politikai elemzők szerint azonban Biden a vita későbbi részében megerősödött, és megjegyezték, hogy az amerikai elnökválasztásokon a viták általában nem gyakorolnak tartós hatást a választók döntésére.

A 2021. január 6-i, a Capitolium elleni támadásról kérdezve Trump elutasította a felelősségvállalást, és azt állította, hogy a letartóztatottak közül sokan ártatlanok. Biden Trumpot hibáztatta az abortuszhoz való országos jog eltörléséért, Trump pedig azzal vádolta Bident, hogy lehetővé tette, hogy migráns bűnözők özönlenek át az Egyesült Államok déli határán.

Vádakat cseréltek a gazdaság kezelése miatt.

A figyelem legközelebb Trump július 11-i ítélethirdetésére New York-i büntetőügyében és a július 15-18. között Milwaukee-ban tartandó republikánus konvencióra terelődik. A demokraták augusztus 19. és 22. között tartják kongresszusukat Chicagóban.

Ez a vita a választási szezonban a szokásosnál jóval korábban volt. Kama Harris alelnök vállalta, hogy július 23-án vagy augusztus 13-án vitázik Trump még be nem jelentett jelöltjelöltjével. A két jelölt a tervek szerint szeptember 10-én ismét vitázik – írja a Reuters.

Címlapkép forrása: Shuttestock