2024 július 25

Bajban lehetnek a fegyvergyártással foglalkozó cégek papírjai?

Joe Biden amerikai elnök kedden felszólította a kongresszust, hogy azonnal fogadják el a képviselőház által ebben a hónapban már korábban jóváhagyott, fegyvervásárlásra vonatkozó törvényjavaslatot. A törvényjavaslat értelmében magánszemélyekre is végeznének egy úgy nevezett „background check”-et, mielőtt az adott személy nyélbe üthetne egy-egy fegyver adás-vételt. Tavaly 8 millióval több fegyvertulajdonos lett az USA-ban. Sokan a koronavírus miatt bevezetett social distancing következtében választották maguknak a céllövést, mint a hobbit.

Biden azután tette a kijelentését, hogy az elmúlt egy hétben két helyszínen is lövöldözés tört ki. Múlt szerdán Acworth város egyik ázsiai masszázsszalonjában ázsiai nőkre vadászott az elkövető, hétfőn egy coloradoi szupermarketben történt incidens. Mindkét esetben sajnos halálos áldozatokat is követelt az esztelen ámokfutás. Biden hozzátette azt is, hogy be kellene tiltani a nagy kapacitású tárral rendelkező gépkarabélyok értékesítési és birtoklási jogát. Az elnök szerint nem szabad várni a döntéssel, azonnal cselekedni kell, ugyanis ezzel amerikaiak életét mentené meg a jövőben.

A fegyver és lőszergyártó cégek részvényeit nem érintették túl jól a hírek.

A fegyvergyártó Sturm Ruger & Co papírja 2,95%-ot estek a tegnapi kereskedési nap során. A szintén ezzel foglalkozó Smith & Wesson Brands Inc részvényei 1,10%-ot veszítettek értékükből. A lőszergyártással és értékesítéssel foglalkozó Vista Outdoor Inc 5,72%-kal került lejjebb a keddi kereskedés végére. A szerdai kereskedési nap elején is folytatták a csökkenő tendenciát, a fenti sorrendnek megfelelően rendre -0,50%; -1,23% -5,75%-kal kerültek lentebb a papírok. Az iparági szakértők szerint a szabályozások nagyban visszavethetik az iparágban tevékenykedő cégek bevételeit. A szabályozások hatására elképzelhető, hogy véget ér ezeknek a papíroknak az impozáns diadalmenete. A Sturm Ruger 44%-os, a Smith & Wesson látványos 189%-os árfolyam növekedést produkált az elmúlt 1 év során. Az abszolút nyertes a lőszergyártó Vista Outdoor, nem kevesebb mint 291%-kal érnek többet papírjaik mint 1 éve. Ha csak az idei évre vetítjük le a teljesítményüket akkor sem lehet okunk panaszra. A Sturm Ruger és a Smith & Wesson csekély pluszban (3,5%, 1,45%) idén. A Vista viszont az elmúlt közel három hónap során 30%-os pluszt tud felmutatni, ami a jelenlegi piaci állapotok mellett semmiképp sem mondaható rossz teljesítménynek. A Vista 2020 harmadik negyedévében minden elemzői várakozást felülteljesített. A nettó bevételük 438%-kal nőtt és $78.9 millióra hágott, míg az EPS 425%-kal részényenként 1,31 dollárra nőtt. Az elemzői várakozás az egy részvényre jutó eredményre csupán 65 cent volt részvényenként. Akkora igény volt az általuk forgalmazott töltényekre, hogy egy időben még hiánycikk is volt.

Kíváncsian várom, hogy elfogadja-e a kongresszus a törvényjavaslatot, ha igen akkor milyen konkrét szabályozásokat hoznak és ezeknek az esetleges tiltásoknak milyen hatása lesz az érintett iparági szereplőkre.

A Vista Outdoor teljesítménye az elmúlt hónapokban