2023 december 07

Az Egyesült Államokban tovább emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csaknem 23 éves új csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a szeptember 29-ével záródott héten az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetségének (Mortgage Bankers Association of America – MBA) szerdán ismertetett kimutatása szerint.

Az MBA honlapján szereplő adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti, szintén csaknem 23 éves rekordot jelentő 7,41 százalékról 12 bázisponttal, 7,53 százalékra, 2000 novembere óta a legmagasabbra emelkedett. Egy évvel korábban jóval alacsonyabban, 6,75 százalékon állt a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az Egyesült Államokban.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a múlt héten 6,0 százalékkal csökkent, így 1996 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban. Egy héttel korábban 1,3 százalékos csökkenést regisztrálták. Éves összehasonlításban 22,0 százalékkal esett a jelzáloghitel-igénylések száma a múlt héten az Egyesült Államokban.

Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten 7,0 százalékkal csökkent a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az előző héthez képest az Egyesült Államokban. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma 11,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten. Az adásvételi aktivitás 1995 óta a legalacsonyabb szintre csökkent, mivel a kamatok gyors emelkedése egyre több potenciális lakásvásárlót szorít ki a piacról – fogalmazott Joel Kan, az MBA vezető közgazdásza. A már meglévő jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok túlnyomó többsége még a kamatok emelkedése előtt vett fel hitelt, ami a magas kamatkörnyezetben hátráltatja a refinanszírozási tevékenységet is. Ez a dinamika szintén hozzájárul a szűkös lakáskínálathoz, mert visszaveti a költözési kedvet.

Borítókép forrása: Shutterstock