2024 június 18

Az amerikai pénzügyminisztérium támogatja a kisbankok betéteseit

A helyzet stabilizálódik, az amerikai bankrendszer továbbra is szilárd; az amerikai kormány szükség esetén kész további támogatást nyújtani a kisbankok betéteseinek – áll Janet Yellen pénzügyminiszter keddi, a piacok nyugtatását célzó közleményében, ezt később szóban is megerősítette az Amerikai Bankárszövetség New York-i konferenciáján.

A Silicon Valley Bank és a Signature Bank bezárásával kapcsolatban Janet Yellen úgy vélte, hogy a bankrendszer egészének védelme érdekében volt szükség a pénzügyi szabályozók beavatkozására. Hasonló lépések indokolttá válhatnak, ha a kisebb intézményeknél szűkülne a betétállomány, amely az egész ágazatra veszélyes fertőzés kockázatát hordozza magával – mondta az amerikai pénzügyminiszter. „A kormány közelmúltbeli lépései azt mutatják, hogy határozottan elkötelezettek vagyunk a betétesek megtakarításai és a bankrendszer biztonsága érdekében szükséges intézkedések megtétele iránt” – közölte a pénzügyminiszter. Janet Yellen kijelentette: a kormányzat és a szövetségi szabályozó hatóságok eddigi lépései hozzájárultak a bizalom helyreállításához.

A döntéshozók továbbra is arra összpontosítanak, hogy a bankrendszer egésze biztonságos maradjon. Az elmúlt 10 napban a szövetségi szabályozó hatóságok sürgősségi intézkedéseket hoztak Silicon Valley Bank és a Signature Bank betéteinek garantálására, új Fed-programot indítottak annak érdekében, hogy más bankok rendelkezzenek forrásokkal betéteseik szükségleteinek kielégítésére, és engedélyezték 11 amerikai nagybanknak, hogy 30 milliárd dollárral megerősítsék a San Franciscó-i székhelyű First Republic Bankot, megakadályozzák annak összeomlását. A kaliforniai Santa Clarában található Silicon Valley Bank március 10-én jelentett csődöt, miután a bank helyzete miatti aggodalmak hatására a betétesek pánikszerűen kezdték kivonni betéteiket. Ez volt az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankösszeomlása. A szabályozó hatóságok a következő hétvégén összeültek, és bejelentették, hogy a New York-i székhelyű Signature Bank is összeomlott. Közölték, hogy mindkét bank minden betétesét megvédi a szövetségi betétbiztosítás, beleértve azokat is, akikre nem terjed ki a biztosítási rendszer. Elemzők szerint a bankágazatot megmozgató események hatással lehetnek a Fed szerdai kamatdöntésére. Másfél hete az elemzők még 50 bázispontú kamatemelést vártak. Ez azóta 25 bázispontra csökkent, sőt egyesek szerint akár a kamat szinten tartását jelenthetik be szerdán este.

Borítókép forrása: Shutterstock