2024 június 21

Allianz – a világ biztosítói 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el

A világ biztosítói 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el tavaly, ami az elmúlt három év alatt 21,5 százalékos növekedés – közölte az Allianz biztosító.

Az inflációs rátával korrigálva a biztosítási díjak 0,7 százalékkal nőttek 2020 óta – tették hozzá. Nominálisan a 2023-as év volt a legjobb a biztosítási díjakból származó bevételek bővülése szempontjából 2006, vagyis a 2008-as pénzügyi válságot megelőző időszak óta. A magyar biztosítási piacon 2023-ban a díjbevétel 5,7 százalékkal emelkedett, és elérte a 3,9 milliárd eurót. Az életbiztosításoknál – a 2022-es stagnálásközeli állapotot követően – 6,3 százalékos volt a csökkenés. A vagyon- és felelősségbiztosítási szegmensben viszont kiugró, 14,5 százalékos bővülés figyelhető meg – írták.

Az Allianz szakértői szerint a globális biztosítási piac várhatóan nőni fog a következő évtizedben, éves szinten 5,5 százalékkal. Ez megegyezik a globális GDP-növekedésére adott prognózisukkal. A szakértők a szegmensek közül az egészségbiztosításoktól várják a legnagyobb emelkedést, évi 7,3 százalékot. Míg az életbiztosítási szektor (5,1 százalék), illetőleg a vagyon- és felelősségbiztosítási (4,7 százalék) visszafogottabban teljesít majd. A legnagyobb átrendeződésre a globális életbiztosítási üzletágban számítanak, itt Ázsia (Japán nélkül) marad ugyan a növekedés motorja, de míg Kína abszolút értékben továbbra is dominálni fogja a régiót (évi 7,7 százalékos emelkedéssel), a következő évtizedben valószínűleg már India lesz a növekedés igazi bajnoka (13,6 százalék) – közölte a távirati iroda.

Címlapkép forrása: Shutterstock