2024 július 23

Tovább szökött az infláció az OECD tagországaiban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 4,2 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves emelkedése júliusban a júniusi 4 százalékról.

Júliusban az energiaárak emelkedése 17,4 százalékos volt a júniusi 16,9 százalék után, az élelmiszerárak emelkedése pedig 1,9 százalékról 3,1 százalékra ugrott. Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt júliusi maginfláció megegyezett a júniusi 3,1 százalékkal.

Az OECD honlapján olvasható adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 4,6 százalék volt a júliusi fogyasztóiár-emelkedés a júniusi 4,3 százalékot követően.

Az euróövezetben 2,2 százalékos inflációt mértek júliusban a júniusi 1,9 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt júliusi euróövezeti fogyasztói áremelkedés 0,9 százalékról 0,7 százalékra lassult. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte nem végleges adatként, hogy augusztusban közel egy évtizedes csúcsra, 3 százalékra emelkedett az euróövezeti infláció, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt augusztusi fogyasztói áremelkedés pedig 1,6 százalék volt.