2024 június 13

Szakad a dollár – Száguld az olaj

A szerdai kereskedés során a Brent árfolyama elérte a mágikus 80 dollárt. Rossz hír ez az autósoknak, hiszen a nyersolaj árfolyamának drágulása bár késleltetve, de nagy valószínűséggel bizonyos mértékben megjelenik majd a benzinkutakon is. Lássuk mi okozta a júliusi ralit!

A szálakat mozgató erők

Láthattunk egy nagyon fontos zónát kirajzolódni a Brent napi grafikonján. Ez a zóna 72-78 dollár között volt. Ebben az intervallumban mozgott az olaj május eleje óta. Két héttel ezelőtt a Brent árfolyama még ezen zóna alsó felében tartózkodott 72 dollárnál. Azóta viszont több, mint 8 dollárt gyarapodott két hét leforgása alatt. A mai napon egy 10 hetes csúcsot értünk el a gyengébb amerikai dollár és a növekvő keresletre vonatkozó előrejelzések miatt. Természetesen az árfolyam támogatói közt meg kell említeni a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét is, hiszen a világ legnagyobb olajexportőrei, Szaúd-Arábia és Oroszország ígéretet tettek a kínálat további csökkentésére. Craig Erlam, az OANDA vezető piaci elemzője szerint a zónából való kitörés erősen bullish lépésnek tekinthető, amely lendületet adhat az olajnak, és a rali során akár 80 dollár fölé is törhet.

Rekordmértékű kínálatra és keresletre számít az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége. Előrejelzéseik szerint a globális olajkitermelés a 2022-es napi 99,9 millió hordóról 2023-ra napi 101,1 millió hordóra, majd 2024-re pedig napi 102,6 millió hordóra nőhet. Ezzel egyúton a kereslet is jelentős mértékű emelkedésen mehet majd át. A kereslet a 2022-es napi 99,4 millió hordóról, 2023-ra napi 101,2 millió hordóra, majd 2024 pedig napi 102,8 millió hordóra emelkedhet. Ezzel megdöntve az eddigi rekordokat. A 2018-as kínálatot – napi 100,5 millió hordó olaj, valamint a 2019-es napi 100,8 millió hordós keresletet.

A dollár bukása

A dollár index két hónapos mélypontra zuhant egy nappal azután, hogy több Federal Reserve tisztviselő is jelezte, hogy a központi bank közeledik a kamatemelési ciklusának végéhez. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint az olajpiacokon 2023 második felében is feszült hangulat fog uralkodni. Az előrejelzésben a Kína és a fejlődő országok erőteljes keresletére, valamint a nemrégiben bejelentett termeléscsökkentésre hivatkoztak. Közben viszont a dollár index még nagyobbat bukott és a mai napon elérte a kritikus 100-as szintet. Négy nap alatt a dollár a stabilnak látszó 102-es szintről zuhant a több, mint egy éve nem látott szintekre.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Címlapkép: Shutterstock