2024 július 16

Rekordértékű tőkét hajtott fel vállalati szektor

A világ egyik legnagyobb pénzpiaci adatszolgáltatója, a Refinitiv és a Financial Times londoni üzleti napilap szerdai közös elemzése kimutatta, hogy 2021-ben a vállalatok 12 100 milliárd dollár friss tőkéhez jutottak a globális kötvény- és részvénypiacokon. A mérések kezdete óta nem volt példa ekkora összegű piaci tőkebevonásra egyetlen naptári évben. A kimutatás szerint az év eleje óta felhajtott piaci vállalatfinanszírozás értéke 17 százalékkal haladta meg a részvény- és kötvénykibocsátásokból tavaly befolyt összeget, amely szintén rekord volt, és csaknem 25 százalékkal a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes évben,

2019-ben elért piaci finanszírozást. A Refinitiv/FT-adatelemzés szerint mindez jelzi, hogy milyen könnyűek jelenleg a pénzügyi kondíciók a globális piac nagy részén, különösen az Egyesült Államokban, ahol a 12 100 milliárd dolláros teljes idei piaci vállalati finanszírozási összegből több mint ötezer milliárd dollárt hajtottak fel a vállalatok. A kimutatás szerint az idén többtucatnyi olyan vállalati kötvénykibocsátás zajlott le, amelyek dollárban számolt értéke egyenként tíz- vagy tizenegy számjegyű volt. A koronavírus-válság elhatalmasodása óta – a kormányzati költségvetési ösztönzések mellett – a globális befolyású jegybankok hatalmas likviditáspótló programokat hirdettek meg a pénzügyi stabilitás fenntartására.

Európában a legnagyobb értékű – meredek kamatcsökkentéssel kísért – mennyiségi enyhítési programot a Bank of England hajtotta végre. A brit jegybank monetáris tanácsa tavaly márciusban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdetén két, soron kívüli ülésen 0,75 százalékról 0,10 százalékos történelmi mélypontra csökkentette az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról három lépésben 895 milliárd fontra (394 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét. Ebből a jegybank brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A brit jegybank monetáris tanácsa az idei utolsó, decemberi kamatdöntő ölésen – a várakozásokkal ellentétben – 15 bázisponttal 0,25 százalékra emelte az alapkamatot (Bank Rate). Ez volt három év óta az első kamatemelés a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – részéről. A mennyiségi enyhítés 895 milliárd fontos keretösszege a decemberi kamatemelés után sem változott – ismertettte a távirati iroda.