2024 július 20

Üzemanyagárak – tovább drágult az olaj, kezdhetünk aggódni? 

A hét első napját leginkább egy hullámvasúthoz lehetne hasonlítani, amely jelentős fordulatokat hozott az üzemanyagárakat befolyásoló mozgatórugók alakulásában. A pénteki hullámzó piaci mozgások után hétfőn reggel kaptunk némi reményt azután, hogy az olajárak másfél dollárral alacsonyabban nyitottak a pénteki záráshoz képest. A nap végére azonban elszállt az öröm. Fokozatosan emelkedett a Brent típusú olaj árfolyam, és estére ismét 86 dollár fölött találtuk magunkat. A forint is hasonló tréfát űzött az autósokkal.  

Forint – elhúzták előttünk a mézesmadzagot 

A reggeli órákban a forint erősen indított és ott folytatta, ahol pénteken abbahagyta. Az elmúlt három kereskedési időszak alatt az USD/HUF keresztárfolyam a 372-es szintről egészen a 365-ös alá süllyedt, ami rövid időre reményt adott az autósoknak. A nap végére azonban leadta a nyereségét, és 368-nál zárt. Ez tovább rontotta a hangulatot, hiszen a gyengülő forint szintén hozzájárul az üzemanyagárak emelkedéséhez.  

Ezek után már nem is okozott meglepetést a holtankoljak.hu legfrissebb jelentése. A mai napra ugyanis egy újabb drágulást jelentettek be. A benzin bruttó 2 forinttal, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 3 forinttal emelkedett. Így július 2-tól az alábbi átlagárakon tankolhatunk a hazai benzinkutakon: 95-ös benzin: 615 Ft/liter, gázolaj: 633 Ft/liter. 

Üzemanyagárak – mi várható a jövőben 

A hétfői események ismételten rámutattak arra, hogy az üzemanyagárak alakulása mennyire kiszámíthatatlan és mennyire érzékeny a globális piaci változásokra. Az elkövetkezendő napok mozgásai különösen kritikusak lesznek, hiszen az olajárak további növekedése egyre közelebb viheti a magyarországi üzemanyagárakat a rettegett 700 forintos határhoz. A hétfői optimista kezdetet gyorsan követte a pesszimista végkifejlet, ami tovább növelheti a magyar fogyasztók aggodalmát. Vajon a forint össze tudja szedni magát és megmentheti az autósokat a további üzemanyagár drágulástól, vagy a rohamosan emelkedő olajárak miatt elveszítjük minden reményünket? 

Képek forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!