2023 március 20

Pánik és bankválság – szárnyal az arany

Borzalmas februári teljesítménye után az arany márciusban igazán összeszedte magát. A havi grafikonon jól látszik, hogy az előző havi veszteséget – több, mint 100 dollárt – az aranybikák szépen, magabiztosan visszaszerezték. Mozgalmas hetet tudhatunk magunk mögött, ahol egy újabb veszély látott napvilágot, méghozzá a bankválság. A pánik és bizonytalanság tovább emelkedett, és az arany után megnőtt a kereset. A hét elején már beszámoltunk az aranybikák szárnyalásáról, ekkor azonban még csak a múlt heti raliról beszélhettünk. A mostani hetet 1871 dollárnál kezdtük, azóta viszont a keddi és csütörtöki nap kivételével jelentős zöld gyertyákat alakított ki az arany. Ennek köszönhetően gond nélkül szakítottuk át a kritikus 1900 dolláros határt. Pénteken folytattuk a ralit, és az arany árfolyama a délelőtti órákban elérte az 1935 dollárt. A héten érdemes volt tehát követni a bankválság fejleményeit. Ezen felül azonban a dollár index és az alapkamat változása is nagy figyelmet igényel, ha szeretnénk némi bizonyosságot szerezni az aranypiacok mozgásáról.

Kamatemelések és a dollár értéke

Az Európai Központi Bank 50 bázisospontos emelést jelentett be, annak ellenére, hogy a befektetők felhívták a figyelmet piacok stabilizálásának fontosságára. A bank döntése a kamatlábak emeléséről a pénzügyi instabilitási kockázatok közepette nyugtalanította a kereskedőket. Sokan attól tartanak, hogy a lépés súlyosbíthatja a bankválságot. Egyes elemzők szerint tehát ebben a környezetben továbbra is láthatjuk majd a biztonságos arany iránti erős keresletet, mivel a piacokon megnövekedett szorongás és aggodalom továbbra is fennáll.

befektetés hozam
(www.shutterstock.com)

A befektetők most a jövő heti Federal Reserve System találkozóra összpontosítanak, a piacok nagyrészt arra számítanak, hogy az Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszere 25 bázisponttal emeli majd a kamatlábakat. A kamatlábemelések következtében az aranybefektetések kevésbé lesznek vonzóak a befektetők számára. Nagy kérdés tehát, hogy a bankválság és a bizonytalanság közepette hogyan reagál majd a piac a szerdai döntésre. Jövő hétre elfogyhat az aranybikák lendülete. Közben a dollár sem éli meg legfényesebb napjait. A pénteki napon tovább zuhant, és eltávolodott a 104-es szinttől.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock