2024 július 14

Beszakadt az olajár – jöhet az olcsóbb benzin

Elképesztő változásokat figyelhettünk meg a piacokon. Az olajár legrosszabb heti teljesítményét láthattuk 2023-ban, miután a bankszektor hírei belobbantották a kereslet visszaesésétől való félelmeket. A heti mélypontokról már tapasztalhattunk kisebb visszapattanást. Ennek ellenre a veszteségek komoly csapást mértek piacra. Péntek reggelre mérséklődtek a veszteségek. Késő délutánra azonban a felpattanás eltűnt, és úgy tűnik egy újabb napot zárhatunk jelentős mínuszban.

Az üzemanyagárakra gyakorolt hatás Magyarországon

Az üzemanyagok árfolyamában is megmutatkoznak az olajpiacon tapasztalt változások. Bár ezek a változások késleltetve érkeznek, ha az árak megtartják jelenlegi szintjüket, akkor az üzemanyagok értékében is jelentős változást tapasztalhatunk majd.

(www.shutterstock.com)

A holtankoljak.hu. rendhagyó módon szombatra is változást vár. A benzin és a gázolaj esetében is csökkenésre lehet számítani. A benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken majd a hétvége folyamán, míg a gázolajért a kutak bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet. Az autósok bíznak benne, hogy a változások majd a kiskereskedelemi árakban is megjelennek, ezzel tovább zárva az ollót a benzin és gázolaj árfolyama között. A 95-ös benzin várhatóan átlagosan 604, míg a gázolaj 610 forintba kerül majd literenként.

Olajár – egy rekorder hét változásai számokban

A West Texas Intermediate értéke a héten több, mint 10 százalékkal csökkent. A Brent nyersolaj szintén jelentősen csökkent. A hétfőn feljegyzett hordónkénti 83 dollárról kevesebb, mint 74 dollárra esett vissza. Ez az érték a szerdai napon feljegyzett mélypont során a Brentnél lenyúlt egészen 72, a WTI esetében pedig 66 dollár alá.

Az olajár déli irányba tartó utazása a hét elején kezdődött, a múlt pénteki Silicon Valley Bank összeomlása után. Signature Bank későbbi megszűnése tovább növelte a pénzügyek közelgő összeomlásától való félelmet. A csökkenés motorját tovább fűtötték a Credit Suisse, globális befektetési bank likviditási problémáiról szóló hírek. A veszteségeket mérsékelte Szaúd-Arábia és Oroszország találkozója. A találkozón a piac stabilizálására irányuló intézkedések megvitatása történt.

Forrás: oilprice.com; portfolio.hu

Címlapkép: Shutterstock