Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Nem javult az üzemanyag-ellátás Franciaországban

Franciaország hét olajfinomítójából csütörtökön már csak ötben sztrájkoltak az előző napi hat helyett, ezek közül egy az amerikai Esso-ExxonMobilhoz, négy pedig a francia TotalEnergies-hez tartozik. A dolgozók mindkét vállalatnál az infláció mértékével megegyező fizetésemelést, valamint az olajipari vállalatok elkönyvelt nyereségének igazságosabb elosztását követelik. Az Esso-ExxonMobilnak a délkeleti Fos-sur-Mer-ben található olajfinomítójában a dolgozók azonban csütörtökön már felvették a munkát, miután hétfőn a cég többségi szakszervezetei megállapodtak a vezetőséggel a fizetésemelésekről.

A TotalEnergies-nek az északi Flandres-ban található olajfinomítójában csütörtökön a prefektúra megkezdte az eljárást, amely alapján a sztrájkolókat egyesével kötelezik a munkafelvételre. Az energetikai átállásért felelős tárca adatai szerint az ország mintegy kétszáz kőolajtárolójából hét nagy telephelyet foglaltak el a sztrájkolók, és nem engedik a tartálykocsik közlekedését. Átlagosan három órát kell várakozni azon töltőállomások előtt, ahol van üzemanyag. A nyitva tartó benzinkutaknál viszont folyamatosan emelkedik az üzemanyag ára. A kormány szerint a kutak harmadánál vannak ellátási gondok az ország teljes területén, de leginkább az északi országrészben.

A sztrájkot három héttel ezelőtt meghirdető CGT szakszervezet csütörtökön a munkabeszüntetés kiszélesítésére szólított fel az olajipari ágazat valamennyi vállalatánál. A konfliktus elhúzódásától tartva a kormány csütörtökön a fizetések megemelésére kérte a TotalEnergies-t. Bruno Le Maire gazdasági miniszter úgy vélte, hogy az olajipari vállalatnál megvan a fedezet a követelések kielégítésére, és ezért a vállalatnak kötelessége azt megtenni. A TotalEnergies vezetősége mindeddig csak a jövő évi béremelésekről kívánt tárgyalni, a sztrájkot meghirdető CGT szakszervezet – a növekvő infláció miatt – a 2022-es bérek 10 százalékos emelését is követeli.

Ebből 7 százalék lenne az infláció, 3 százalék pedig a cég által elkönyvelt nyereség igazságosabb elosztásának eredménye. A TotalEnergies a közelmúltban jelentette be, hogy részvényeseinek újabb 2,6 milliárd eurónyi rendkívüli osztalékot fizet ki, miután az első fél évet 10,6 milliárd eurós nyereséggel zárta. A TotalEnergies csütörtökön egyhavi fizetésnek megfelelő egyszeri kivételes bónuszt ajánlott fel a cég valamennyi dolgozójának, és jelezte, hogy 2023-ra vállalja a 6 százalékos fizetésemelést. Bruno Le Maire szerint a CGT szakszervezetnek „el kell fogadnia a kinyújtott kezet” – ismertette az MTI.