2023 szeptember 21

Megduplázódhat a svéd villamosenergia-fogyasztás 2035-re


A villamosenergia-fogyasztás akár 280 terawattórára (TWh) is emelkedhet a jelenlegi 140 TWh-ról 2035-ig – áll a hivatal friss jelentésében, amelyet a kormány kérésére készítettek el. A jelentés szerint az ipar fejlődésére vonatkozó különböző forgatókönyveket figyelembe véve 2045-ig 210-370 TWh között alakulhat a svéd gazdaság villamosenergia-felhasználása. A svéd ipar jelenleg jelentős dekarbonizációs folyamaton megy keresztül, elsősorban az acélipar, valamint az akkumulátorgyártás, amelyek jellemzően a legnagyobb ipari fogyasztók.

„Az új igények kielégítéséhez történelmi léptékű fejlesztések szükségesek a villamosenergia-termelés, valamint a hálózat területén egyaránt” – hangsúlyozta az ügynökség. Előrejelzése szerint 2035-ig az országban termelt villamos energia többségét szárazföldi szélerőművek fogják adni, ezt egészítik ki az atomerőművek és a tengeri szélerőművek 2045-ig. A szervezet rámutat: ahhoz, hogy a kitűzött célokat teljesíteni tudják, csökkenteni kell a fejlesztések átfutási idejét mind az új termelési kapacitások, mind az infrastruktúra bővítése területén. Svédország mellett Norvégia szintén az energiaigények jelentős növekedésével néz szembe.

A Statnett norvég hálózatüzemeltető vállalat novemberben figyelmeztetett arra, hogy az országnak villamosenergia-ellátási problémákkal kell szembenéznie 2027 után, amennyiben a jelenlegi folyamatok fennmaradnak – tette közzé a távirati iroda.