Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Már megint csalódást okozott az ezüst

Friss magasságokba kapaszkodott fel az ezüst július közepén, azonban azóta komoly fordulatot vett a szentiment. Brutális veszteségekbe futott bele az ezüst az elmúlt 5 kereskedési napon. Az árfolyam a biztató 25 dollárról beesett 23,5 dollár alá. Ami viszont további aggodalomra ad okot az nem más, mint a kritikus 24,5 dolláros zóna áttörése. Ez a szint a december és február között kialakult konszolidációs zóna felső határának számított. A szakértők itt komoly harcokra számítottak, azonban a bikák ereje meg sem mutatkozott. Július közepén a 25 dollár felett a legnagyobb kérdés még az volt, hogy megéri-e még befektetni, vagy megint jön a masszív korrekció. Sajnos az utóbbi történt. A hét egyik legnagyobb kihívása a 24,5 dolláros támogatás megőrzése lett volna, azonban olyan erősre sikeredett a korrekció, hogy most már mindenki azt találgatja, hogy vajon megtörtént-e már trendváltás.

Ezüst – Mire figyelnek a kereskedők, és mire figyeljünk mi is?

A dollár és a nemesfémek között levő negatív korreláció sokkal erősebben megmutatkozott az ezüst piacán, mint az aranynál. A két grafikont egymás mellé helyezve jól láthatjuk az ellentétes mozgást. Míg a zöldhasú július közepén szállt el, addig az ezüst ekkor kezdett zuhanni. Ez miatt tehát megéri majd figyelni a dollár index mozgásait a héten is. A kereskedőknek ébernek kell maradniuk, hiszen a legkisebb negatív jelre is hevesen reagálhat a piac. Éppen ezért erős volatilitásra figyelmeztetnek és óvatosságra intenek a szakértők. Ha a pénteki gyertya alsó értéke alá süllyedünk, az egy nagyon negatív jelzés lenne. Ez akár a közelmúltban kialakított optimizmus végét jelentheti. Az írás pillanatában pontosan ezt a szintet súroljuk és ez miatt egyre nagyobb a feszültség. A hétfői kereskedés előtt a szakértők még valószínűtlennek látták ezen forgatókönyv megvalósulását.

Bár nagy váltásra lenne szükség, a pozitív oldalról is kell beszélni. A bikák szempontjából mindenképp az első és legfontosabb lépés az 50 napos EMA átlépése lenne, amely jelenleg 23,5 dollár közelében található. Ezután következne a 24,5 dollár körül fekvő ellenállás áttörése és az árfolyam helyreállítása.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Címlapkép forrása: Shutterstock