2024 június 13

A londoniak bizakodnak a gázellátás jövőjében

gLondoni iparági elemzők szerint Európában a következő télen sem lesz súlyos földgázellátási fennakadás, ha sikerül tartani az eddig elért fogyasztáscsökkentést.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics felidézi friss tanulmányában, hogy Németországban – amelynek energiaellátási folyamatai jól kivetíthetők Európára.  Az ipar és a háztartási szektor az áremelkedések hatására egyaránt 20 százalékkal csökkentette földgázfogyasztását a 2018-2021 közötti időszak átlagához képest. A ház szerint ez a fogyasztáscsökkentés – ha tartósnak bizonyul – várhatóan lehetővé teszi, hogy Európa komoly ellátási zavarok nélkül tölthesse a következő telet is.

Folyamatos gázellátás

Az Oxford Economics elemzése szerint Európa földgázellátása folyamatos. A távvezetéken érkező orosz földgáz mennyisége 85 százalékkal csökkent. ugyaa tavalyi negyedik negyedévben 2019 azonos időszakához mérve, a cseppfolyósított földgáz (LNG) beáramlása és a nem orosz eredetű távvezetékes ellátás azonban egyaránt erőteljes – áll a londoni elemzőház helyzetértékelésében.

Az Oxford Economics elemzői megállapítják: a fogyasztás meredek csökkenése és a robusztus ellátási helyzet együttes eredményeként „igen egészséges” az európai földgáz-tartalékolási helyzet. A történelmi távlatú átlagokhoz képest az európai tározókban lévő mennyiség szezonális rekordokhoz közelít. Mindezek alapján a ház szerint nagyon valószínű, hogy Európában augusztus végére eléri a tározói kapacitások száz százalékát a földgázkészlet – áll az Oxford Economics előrejelzésében. A tanulmány szerint mindezt alátámasztja, hogy az európai tározók jelenlegi töltöttségi szintje 66 százalék, amely szokatlanul magas az évnek ebben a szakaszában. Mindezek alapján rendkívül valószínűtlen, hogy Európa akár a mostani, akár a következő téli időszakban földgáz nélkül maradjon. A cég szerint ennek igen jelentős hatása van az árprognózisokra is. Mivel a jelenlegi folyamatokból következtethető ellátási biztonság meglehetősen valószínűtlenné teszi a tavaly tapasztalt kiugró árrekordok megismétlődését.

Az Oxford Economics közölte: 2023 egészére egymillió brit hőegységenként (MMBtu) átlagosan 23 dolláros, a 2023-2024-es téli csúcsszezonban, vagyis a jövő év első negyedében 32 dolláros földgázárral számol. Egy MMBtu hozzávetőleg 28,264 köbméternek felel meg. A ház hangsúlyozza: valószínűtlennek tartja a december eleji 45 dollár/MMBtu téli árcsúcs újbóli elérését. És még valószínűtlenebbnek azt, hogy megismétlődik a tavaly augusztusi spekulációs láz. Annidején 100 dollár/MMBtu árrekordokat mértek az Európában irányadó holland TTF földgáztőzsdén. Más nagy londoni házak ugyancsak derűlátó európai földgázellátási előrejelzéseket adtak új elemzéseikben.

Friss számítások

Az Eurasia Group nevű londoni politikai-gazdasági kockázatelemző csoport friss számításat végzett. Szintén nagyon valószínűtlennek nevezte, hogy Európában akár a jelenlegi, akár a 2023-2024-es téli szezotnban földgázhiány alakuljon ki. Az Eurasia elemzői szerint ugyanis az Oroszországon kívüli forrásokból beszerzett földgázmennyiség növekedése és az idei téli fogyasztás csökkenése nyomán az európai tározók telítettsége még márciusban is legalább 60 százalékos lesz. A tavalyi azonos időszakban mért 20 százalék helyett. Ez lehetővé teszi, hogy Európa a jövő téli szezon előtt, valószínűleg már a nyáron a maximális tározói kapacitásra töltse fel földgázkészleteit – ismertette a távirati iroda.

A Moody’s Investors Service Londonban ismertetett legutóbbi szektorelemzésében kiemelte, hogy az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni. Elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével. Így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van. A nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy az európai gáztározók telítettsége 82 százalékos volt 2022 végén. Ez 2015 óta a legnagyobb telítettségi arány volt az évnek ebben az időszakában.