2024 május 21

Leáll Csehországban a Bohemia Energy

A váratlan lépést a Bohemia Energy menedzsmentje az energia világpiaci árainak rendkívüli növekedésével magyarázta, de részleteket egyelőre nem közöltek. A 2010-ben létrejött Bohemia Energy csoport (Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie CS, Europe Easy Energy és az X Energie) jelenleg mintegy 900 ezer háztartásnak és vállalatnak szállított villanyáramot és földgázt. A csoport menedzsmentje ugyanakkor a cseh Energetikai Szabályozó Hivatalhoz fordult azzal a kéréssel, hogy azonnali hatállyal szüntesse meg összes cégének energiaszolgáltatói engedélyét.

Bohemia Energy másfelől közölte, hogy kliensei közül senki sem marad villanyáram vagy földgáz nélkül, mert a hatályos szabályok szerint ellátásukat átveszi az úgynevezett utolsó állomás, azaz az adott régió legnagyobb energiaszolgáltatója. Szintén szerdán jelentették be Prágában, hogy a legnagyobb csehországi földgázszolgáltató, az innogy Energie (a német REWE utódja) november 20-tól 10,6 százalékkal emeli a gázárakat. A lépést az innogy Energie is a világpiaci gázárak emelkedésével indokolja – ismertette a távirati iroda.

Az innogy Energie mintegy 1,1 millió háztartásnak és cégnek szállít földgázt, áramot pedig mintegy félmillió kliensnek. Közleményében az innogy Energie azt állítja, hogy első lépésben ügyfelei többségét az áremelkedés nem fogja érinteni, mert fix árakon, korábban rögzített alacsonyabb árakon veszik a gázt és az áramot.