2024 június 14

Benzin pánik – aggódnak a szakértők, ezzel nem számoltunk

Hatalmas pánik uralkodik Magyarországon a benzin jövője miatt. A pénteki drágulás után a benzin átlagosan 641, míg a gázolaj átlagosan 645 forintba kerül a hazai kutakon. A több hete tartó drágulás nem bír enyhülni annak ellenére, hogy a forint mutatott már némi erőt a dollárral szemben. Eközben már az olaj ralija is kezdett alábbhagyni. Bár a benzin árfolyamát befolyásoló, két legfontosabb mozgatórugó is az autósoknak kedvez, továbbra is nagy az aggodalom. Magyarországon az üzemanyagok árfolyama megközelítette a 650 forintot. Vajon mi segíthet rajtunk és a benzin árfolyamának csökkentésén.

forint erősödés

Lesz erős forint, sikerül elkerülni a 700-as benzint?

A kérdés amire mindenki szeretné tudni a választ az az, hogy mikor ér már véget a drágulás. Egyes szakértők előrejelzését már így is túlszárnyaltuk. Július végén Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, hogy szerinte további jelentősebb áremelkedésre nem kell számítani Magyarországon. Bár a változások mértéke jelentősen csillapodott azóta – a 15 forintos emelkedés helyett alkalmanként már „csak” 5-7 forintos változásokat jelent be a holtankojak.hu, az árfolyamok már elviselhetetlen magasságokba emelkedtek. Annak tehát, hogy a forint visszanyert némi veszteséget a dollárral szemben, és az olaj drágulása elakadt, köszönhetünk annyit, hogy lassabban drágul a benzin. Bár az olaj árfolyamának változásai késleltetve jelennek meg az üzemanyagok árfolyamában, a mostaninál sokkal nagyobb esésre lenne szükség, ha szeretnénk olcsóbban tankolni. Most olyan enyhülésre lenne szükség, amelyre a szakértők kevés esélyt látnak.

Egyesek szerint a 100 dolláros olajár sincs kizárva, hiszen a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az olaj iránti kereslet 2023 második felében emelkedni fog. Ez pedig tovább fűti majd az olaj raliját. Közben az OPEC folyamatosan visszafogja a termelését. Januártól pedig Magyarországon bevezetik majd a 41 forintos adót is, ami egyenesen 700 forintig repítheti a benzin árfolyamát. Mindenki nagy figyelemmel követi a legfrissebb híreket, hogy még a legújabb drágulás előtt el tudjanak menni tankolni, hiszen az utóbbi hetekben hatalmas változásokat figyelhetünk meg két nap árfolyama között. További rossz hír, hogy az OTP elemzője szerint azonban messze még a forint gyengélkedés vége. Ez viszont megbélyegezheti a benzin sorsát.

Címlapkép forrása: Shutterstock