2023 április 02

Itt a bejelentés – ilyen rezsiárak lesznek 2023-ban

Az MVM energetikai konferenciájának nyitó előadását Lantos Csaba energiaügyi miniszter tartotta. A miniszter egy mindenki számára nagyon fontos bejelentést tett. Lantos közlése szerint ugyanis egész évben nem fog emelkedni sem az áram, sem a gáz, sem a távhő rezsicsökkentett lakossági ára. Emellett a rendszerhasználati díj emelkedésével sem kell számolnunk.

A bejelentés egyértelműen többletinformációt hordoz, hiszen az egész éves rezsiárakkal kapcsolatban korábban kormányzati megszólalásra még nem került sor. Ezek szerint mostanra viszont már eldőlt, hogy 2023-ban biztosítható a lakosság energiaellátása az eddig tapasztalt rezsiárak mellett. Az energiaügyi miniszter ugyanakkor azt is jelezte, hogy az átlagfogyasztási korlát feletti lakossági piaci ár egyelőre április 30-ig változatlan marad. Az tehát biztos, hogy a rezsiár csökkenésére is legkorábban áprilist követően kerülhet sor.

Mint emlékezhetünk, az átlagfogyasztás feletti fogyasztásra vonatkozó rezsiárak megemelését júliusban jelentették be. Az elszálló világpiaci árak miatt ugyanis óriási nyomás helyeződött a költségvetésre, az ország energiaszámlája ősszel a többszörösére emelkedett. Ráadásul az energiabeszerzés jelentős mennyiségű deviza kiáramlását is jelentette az országból.

Tényszerű ugyanakkor, hogy azóta sokkal megnyugtatóbban alakult az irányadónak számító holland gáztőzsdén a gáz árfolyama. Míg például augusztus végén 350 euró felett is állt a jegyzés, addig a napokban 50-60 euró közti árfolyamot láthattunk az energiahordozóra vonatkozóan. Az árcsökkenés mögött az uniós ársapka, a gáztározók feltöltése, a lakosság és a vállalatok energiatakarékossága, valamint az alternatív beszerzések is állhattak. Az, hogy esetleg még csökkenhet is Magyarországon a lakossági rezsiár, vélhetően a hosszabb távú gázpiaci folyamatok függvénye lehet.

Címlapkép forrása: Shutterstock