2024 április 14

Megugrott a nitrogén és az orvosi oxigén iránti kereslet


A közleményben ismertetik, hogy a Messer Hungarogáz Kft. árbevétele 2021 első 7 hónapjában 14 százalékkal haladta meg a tervezett szintet, valamint 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az iparigáz-gyártó 29,6 milliárd forintot meghaladó árbevételt tervez 2021-re, amely mintegy 15 százalékos növekedést jelent a 2020-as 25,3 milliárd forint árbevételhez képest.

Kifejtették, hogy a növekedés hátterében elsősorban az ipari gyártási folyamatokhoz nélkülözhetetlen cseppfolyós nitrogén és az orvosi oxigén iránti kereslet emelkedése, valamint az úgynevezett on-site, vagyis a vevő saját telephelyén működtetett nagyüzemi gáztermelés növekedése áll.

A koronavírus-járvány tavalyi első hullámának idején csupán pár százalékkal haladta meg a normál fogyasztást az orvosi célú oxigén mennyisége, a tavaly őszi második hullámban már nőtt az igény, a kritikus hetekben a palackban értékesített oxigén volumene a duplájára emelkedett.

Az idei tavaszi harmadik hullám során a cseppfolyós oxigénigény az 5-szörösére, a palackos oxigénigény 10-szeresére nőtt a normál állapotokhoz képest. A korábbi kétműszakos munkarend helyett ebben az időszakban gyakorlatilag a nap 24 órájában dolgoztak a cég munkavállalói a 3 levegőszétválasztó üzemben és a 4 palacktöltő üzemben Budapesten, Győrben, Dunaföldváron és Nyíregyházán – írták a közleményben.

A Messer adatai szerint az oxigénigény az idei tavaszt követően mérséklődött, és normál szintre tért vissza. Egy esetleges 4. hullámra a vállalat a kórházi gázellátó hálózatok bővítésével, és ahol lehet, a cseppfolyós oxigénellátásra átállással, a kint lévő üres gázpalackok visszagyűjtésével, valamint a partnerkórházakkal közös logisztika és kommunikáció fejlesztésével készül – tájékoztatott a társaság.

A közlemény szerint a cseppfolyós nitrogén iránti igény a 2021-es tervhez képest 19 százalékkal, a tavalyi év hasonló időszakához képest 22,5 százalékkal magasabb, aminek elsődleges oka a petrolkémia és az autóipar, azon belül is az autóelektronika, valamint az e-mobilitáshoz kapcsolódó gyártási folyamatok megnövekedett igényei.

Rámutatnak arra is, hogy az on-site üzletágban az addigi nitrogéntermelő kapacitások több mint 50 százalékkal. A Messer Hungarogáz Kft. jelenleg 10 nagyipari felhasználónál működtet on-site nitrogénüzemet, valamint a cég európai on-site üzemeinek egy részét is távfelügyelettel irányítja.