2024 április 17

Eltűnt a vásárlókedv Amerikából

A vártnál nagyobb mértékben csökkent júliusban a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau keddi jelentése alapján.

Júliusban szezonális kiigazítással 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban a júniusi 0,7 százalékos havi növekedés után. A piac 0,3 százalékos csökkenést várt júliusra havi bázison.

A Census Bureau a kiskereskedelmi forgalom vártnál nagyobb mértékű csökkenését a vírusfertőzéses esetszámok emelkedésének tulajdonítható visszafogott vásárlási aktivitással hozza összefüggésbe. Júliusban a legnagyobb mértékben az autóvásárlások csökkentek.

A járművek és alkatrészek kiskereskedelmi értékesítése 3,9 százalékkal csökkent júliusban az előző havihoz képest, amikor 2,2 százalékos volt a havi csökkenés. Az építőanyagok és kerti eszközök forgalma 1,2 százalékkal csökkent a júniusi 1,4 százalékos csökkenés után. Az élelmiszerek és italok kiskereskedelmi forgalma júliusban 0,7 százalékkal csökkent havi bázison, míg júniusban 0,8 százalékkal nőtt. A ruházati cikkek forgalma 2,6 százalékkal csökkent júliusban a júniusi 3,7 százalékos havi növekedés után. Az internetes kiskereskedelmi forgalom júliusban 3,1 százalékkal csökkent, júniusban 0,2 százalékkal emelkedett.

A júliusi kiskereskedelmi forgalom 15,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a járványvédelmi korlátozások miatt kialakult alacsony bázis következtében. A május-júliusi három hónapos periódus kiskereskedelmi forgalma pedig 20,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, szintén az alacsony bázis okán. A legnagyobb mértékben tavaly áprilisban csökkent havi bázison a kiskereskedelmi forgalom, 14,7 százalékkal. Májusban ezt 18,2 százalékos növekedés követte, majd júniusban 8,4 százalékos.

https://www.census.gov/economic-indicators/#retail_sales