2024 július 25

Mint a cukrot – ez a lakossági sztár

Összehasonlíthatatlanul a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a lakosság kedvenc állampapírja. Ezt támasztják alá az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) értékesítési adatai, valamint az állományi adatsorok is. Egyre csak csökken ezzel párhuzamosan a korábbi szuperállampapírban tartott lakossági megtakarítás.

Állampapír – egyértelmű a győztes

Az ÁKK adatai szerint a 26. héten 70,9 milliárd forint értékben vásároltak PMÁP-ból a hazai háztartások. Mindez az összes adott heti értékesítés majdnem pontosan kétharmadát tette ki. Egyértelmű tehát, hogy az új értékesítések tekintetében is az inflációkövető állampapír dominál. Nem véletlenül: a kifejezetten magas inflációval jellemezhető gazdasági környezetben vonzó ajánlat az, hogy az éves infláció felett reálkamatot fizet egy kockázatmentes befektetés. Második helyen a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) áll, ez is szokásosnak mondható. A 19,5 milliárdos értékesítés azonban igen magasnak számít. 10,7 milliárd forintért Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) is vásároltak a háztartások, 6,3 milliárd forintért pedig a postákon kapható Kincstári Takarékjegyből (KTJ) vettek a hazai megtakarítók.

Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) kerekítve mindösszesen 100 millióért sikerült értékesíteni. Ez is jól mutatja, hogy a korábbi szuperállampapír már teljes mértékben elvesztette régi fényét. Az évente átlagosan nagyjából 5 %-os kamatozással forgalmazott MÁP+ a közelében sincs a többi állampapírnak a kamatszint tekintetében. Az ÁKK ugyanis ennek az állampapírnak a kamatszintjét nem emelte, így ma ez a konstrukció fizeti a legkisebb kamatot a befektetőknek.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!