Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Állampapír – nincs új a nap alatt

Közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy előző héten hogyan alakultak a lakossági forintos állampapír értékesítések. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy továbbra is a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a legnépszerűbb kötvény a hazai megtakarítók körében. Egyre többeket érdekel a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) is.

Állampapír – szokásos tendenciák

A 2023-as év 27. hetében sem alakult érdemben máshogy a bruttó értékesítés, ami az egyes állampapírok összes értékesítéshez viszonyított arányát illeti. A PMÁP-ból fogyott a legtöbb most is, 49,9 milliárdért adott el ebből az értékpapírból az ÁKK. Az inflációkövető állampapír állomány így rendületlenül növekedhet tovább, bár már így is a lakossági állampapír állomány többségét jelenti a PMÁP-ban tartott megtakarítások összege. Második helyen ismét a BMÁP szerepelt. Most 15,9 %-os kezdődő éves kamatszint mellett vásárolhatunk az állampapírból, 13,8 milliárd értékben vettek is BMÁP-ot a magyarok az előző héten.

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) is szép számokat tud még produkálni, hiába marad el 9 %-os kamatszintje a fentebb említett állampapírok hozamától. A rövid lejáratú kötvényből ugyanis 9 milliárd forint értékben sikerült értékesítenie az ÁKK-nak. A nyomtatott formában a postákon elérhető Kincstári Takarékjegy (KTJ) esetében 4,8 milliárdos értékesítésről számoltak be. A dematerializált forma továbbra is népszerűbb tehát, de látható, hogy a lakosság vásárol még hagyományos, fizikai formában elérhető állampapírokat is. A korábbi kedvenc Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) bruttó értékesítése 100 millió forint körül volt. Nem igazán fogy tehát a korábban szuperállampapírként emlegetett kötvényből.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!