2024 április 24

Állampapír – durva számok, Te is vásároltál már?

Hetente közli az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy hogyan alakult a lakossági állampapírok értékesítése. Jó hír, hogy a korábbi visszaesés után az utóbbi hónapokban ismét nagyon szeretik az állampapírokat a háztartások. Ha az értékesítések eloszlását vizsgáljuk, akkor óriási dominanciát mutat továbbra is az inflációkövető állampapír.

Állampapír – érkezik az új pénz

Az idei 17. héten némileg visszaesett a lakossági állampapírok értékesítése a 16. héten tapasztalt adatokhoz képest. Még így is 86,7 milliárd forint friss pénz érkezett ugyanakkor a lakossági befektetőktől, ami nem nevezhető alacsony számnak. Fontos ugyanakkor tudni, hogy ez bruttó értékesítési mennyiség. Mindez azt jelenti, hogy nem számítanak bele az adatokba a visszaváltott állampapírok, pedig nyilvánvalóan a kötvények eladása is jellemző. Így nem jelenthető ki, hogy ennyivel nőtt volna a lakossági állampapír-állomány, de mégis jól jelzi az adat ezen befektetés népszerű mivoltát.

Az Államadósság Kezelő Központnak célja, hogy a lakossági állampapírok mind nagyobb részét tegyék ki az államadósságnak. Az állampapírok vásárlásával ugyanis végső soron mind a háztartások, mind pedig az állam kifejezetten jól jár. Utóbbira gondolva érdemes végiggondolni, hogy a lakossági befektetők stabilabb hitelezők, és a kifizetett kamat is az országon belül marad. Ráadásul a forint állampapírok esetén devizakockázattal sem kell számolni.

PMÁP – legyőzhetetlen

Továbbra is a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a legnépszerűbb lakossági állampapír. Az előző héten 57,7 milliárd forint értékben vásároltak belőle a magyarok, a teljes értékesítésének a PMÁP tette ki a majdnem pontosan kétharmad részét. Fogyott még a Bónusz Magyar Állampapírból (BMÁP) is, a 16,1 milliárdos heti értékesítési adat is erősnek mondható. Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) 6,1 milliárdért vásároltak a magyarok, a Kincstári Takarékjegyből (KTJ) pedig 6,7 milliárd értékben vettek. A korábbi kedvenc Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) mindösszesen kerekítve 100 millióért értékesítettek az előző héten.