2023 december 10

Államadósság – kritikus számok, aggódjunk vagy örüljünk?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közzétette, hogy hogyan áll az államadósság a 2023-as célokhoz képest 2023. szeptember 30-án. Több érdekes dolgot is megtudhatunk a közzétételből, például, hogy az állampapír-értékesítéssel elégedett lehet-e az ÁKK, de szó volt a devizafinanszírozás alakulásáról is.

Államadósság – 84 % teljesült

Az ÁKK által közölt legfontosabb adat az, hogy 2023. szeptember végéig az idei kibocsátási terv 84 %-a teljesült. Időarányosan tehát több adósságot szerzett eddig idén az állam a tervnél, de természetesen a kibocsátások nem időben arányosan mennek végbe, így önmagában ez nem sokat jelent. Év végén viszont érdekes lesz megfigyelni, hogy a végleges adatok szerint mennyiben teljesültek a tervek. A részletesebb alábontásból kiderül, hogy a forint piaci – azaz nem lakossági – finanszírozás 80 %-a teljesült: idénre 2797 milliárd volt a terv, most tartunk 2225 milliárdnál.

A forint lakossági állampapírok esetében 79 %-os teljesülésről beszélhetünk, bőségesen a terveknek megfelelően veszi tehát az állampapírt a lakosság. Idén már 4012 milliárd értékben történt ez, év végéig a cél 5085 milliárd forint. A lakossági állampapírok vásárlása mind a lakosság, mind az állam szempontjából racionális döntés lehet, erről itt írtunk bővebben. Forint hitelek felvételével nem kalkulált az ÁKK, és nem is történt ilyen eddig idén az államadósság finanszírozásának keretein belül.

A devizafinanszírozás viszont már majdnem teljesült, 95 %-os teljesülésénél vagyunk az idei célnak. A 3127 milliárdos év végéig elérni kívánt összegből 2959 milliárd forint értékben már történt kibocsátás. Itt értelemszerűen a januári, valamint a szeptemberi devizakötvény kibocsátásokat érdemes megemlíteni, ezek jelentős mértékű forrásbevonások voltak.

Célok – kifejezetten jól állnak

A nagy devizafinanszírozás ellenére tartja az ÁKK az idei célját, miszerint a devizaadósság aránya nem érheti el a 30 %-ot. Jelenleg ugyanis 25,8 %-nál áll ez a mutató. Az euró részarány 100 %-on tartása is sikerült, az átlagos lejárati futamidő jelenleg 6,1 év a tervezett minimum 5,5 év helyett, az államadósság átlagos átárazódási ideje pedig 5 év a tervezett minimum 4 év helyett. A fix arányra az volt a terv, hogy 60 % és 80 % között alakuljon, ez jelenleg 69 %. Az egyetlen pont, ahol eddig nem sikerült tartani a célt, az a lakossági arány a teljes államadósságon belül. De nincs nagy eltérés: a tervezett 20-25 %-os arány helyett 19,9 %-os most ez a mutató.

A teljes közlemény elérhető ITT.