Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Kínkeserves éve volt a magyar gazdaságnak 2023

2023 az egyik legpocsékabb éve volt a magyar gazdaságnak. Ezzel a címmel közöl kritikus hangú cikket a portfolio.hu internetes portál.

Az első fél évben recesszióban ragadtunk. Az év egésze pedig az utóbbi 30 év harmadik legnagyobb gazdasági visszaesését hozza, ha a mezőgazdaság véletlenszerű felhúzó hatásával nem számolunk. A jó hír, hogy jövőre ennél csak jobb jöhet.

2023 első három negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 1,2%-kal elmaradt az előző év azonos időszakához képest. A reál-GDP alakulása még szomorúbb képet mutat. Ha az időjárás véletlenszerű hatásait kiszűrjük: a mezőgazdaság nélkül számolt gazdasági visszaesés közel 3%-os. Ez az elmúlt 30 év harmadik leggyengébb eredménye, amin az utolsó három hónap később beérkező adata már csak kicsit javíthat – szögezi le a portál.

A 2022 második felében elkezdődött recesszió az idei első fél évben is kitartott, és a harmadik negyedévi felpattanás is csak a mezőgazdaság teljesítménye miatt volt ilyen szép, anélkül a negyedéves alapon 0,9%-os növekedés inkább csak ennek a harmada lett volna – állapítja meg a továbbiakban a hírportál.

Az írás további részletei itt olvashatók.

Fotó: shutterstock.com