Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Hatvanötezer diák vállalhat nyári munkát

A diákok idén nyáron is a feldolgozóiparban, a gyártószektorban, a kereskedelemben, valamint a vendéglátás, a
mezőgazdaság és turizmus területén tudnak majd a legnagyobb számban dolgozni. A szövetség számításai szerint a tanulókat heti 30-40 órában foglalkoztatják majd akárcsak a korábbi években.

A munkát vállaló diákok órabére bruttó 1200-1300 forint körül alakul, Budapesten ez az összeg elérheti a bruttó 1300-1400 forintot is, vidéken viszont inkább bruttó 1100-1200 forint, míg az elmaradottabb régiókban vagy kisebb településeken 1000 forint körüli órabérek is előfordulnak. A béremelésekre nyár végétől, ősztől látnak piaci realitást ismertette a távirati iroda.

Kiemelték, a diákok a korábbi szabályoknak megfelelően vállalhatnak munkát: tanszünet ideje alatt már 15 éves kortól dolgozhatnak a tanulók, 16-17 évesen pedig akár egész évben is, azonban fontos tudni, hogy mindkettő esetében a munkavállaláshoz kell a szülő beleegyezése.

A szövetség szerint a diákok nyári munkavállalásához nincs szükség védettségi igazolványra. Ugyanakkor úgy vélik, hogy előnyt jelenthet, főleg azokban a munkakörökben, ahol jellemző a kapcsolattartás a vendégekkel, ez járványügyi szempontból indokolható lehet és hallottak már ilyet partnereiktől.

A DiákÉSZ 15 tagszervezetből áll, a szövetség árbevétel alapján körülbelül a 65-70 százalékát fedi le az iskolaszövetkezeti piacnak.