2024 július 16

Gigaadósságot cipel vállán a világ

A világ teljes adóssága, amely magában foglalja kormányok, a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások adósságkötelezettségeit, 235 ezer milliárd billió dollár volt tavaly.

A globális hazai össztermék (GDP) 238 százaléka – közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) költségvetési ügyekért felelős főosztályának igazgatója, Vitor Gaspar az IMF és a Világbank Marokkóban zajló őszi ülésszakán.

Rámutatott arra, hogy a globális adósság az elmúlt 75 évben folyamatosan nőtt. A legmagasabb szintre 2020-ban, a világjárvány évében ért, ami akkor a globális GDP 258 százalékát tette ki. A következő két évben erőteljes gazdasági növekedés következett be. Az infláció nem várt mértékű megugrásával, aminek a hatására 20 százalékponttal csökkent a globális gazdaság GDP-arányos adóssága. Ennek hatására az adósság visszatért a világjárvány előtti szint mintegy kétharmadára. A pénzügyi világválság előtti évben, 2007-ben a teljes globális adósság a világgazdaság éves kibocsátásának 195 százalékán állt. Ezt közölte a távirati iroda.

Fotó: shutterstock.com