2023 február 03

Valósággal szárnyal a forint – végre elfelejthetjük a 400 feletti euróárfolyamot?

Rendkívül nagy fordulatot láthatunk a magyar fizetőeszköz árfolyamában a devizapiacokon. Az EUR/HUF kurzus tegnap még 400 felett is járt, ezzel eltörölve az idei év eddigi erősödését. Azóta viszont szögesen ellentétesen mozog az euróárfolyam, augusztus óta nem volt annyira erős a forint az euróval szemben, mint a mai napon. Eközben a nemzetközi piacokon is vannak izgalmak, a héten pedig a hitelminősítő döntését is figyelhetik a piacok.

Durva fordulat

A forint már tegnap a nap második felében is komolyabb erősödést mutatott be a főbb devizákkal szemben, de ekkor még nem jutott el a hazai pénznem újabb lokális csúcsra. Utóbbira az elmúlt órákban került sor, amikor az EUR/HUF keresztárfolyam nagyot esett, így volt, hogy 392 forintot sem kellett adni egy euróért a devizapiacon.

Ha a grafikonon kicsit távolabbi időtávot is nézünk, akkor láthatjuk, hogy utoljára augusztus középen volt ennyire erős a hazai fizetőeszköz. Idén pedig ezzel már az eltelt idő rövidségéhez képest figyelemre méltóan javult a forint értékeltsége.

A forint árfolyamát a lapunk által megkérdezett elemzők szerint is számos tényező befolyásolhatja. Az Equilor elemzője szerint míg a forint kamatelőnye igen kedvező, az uniós pénzekről szóló vita újra előtérbe kerülhet tavasszal, hiszen március 31-ig van határideje a magyar kormánynak a vállalások teljesítésére. Mint emlékezetes, az uniós pénzekről szóló részleges megállapodás komoly hatást váltott ki a piacokon is, ugyanis nagyon nagy mennyiségű devizaforrásról van szó Magyarország esetében.

Fontos napok jönnek

A forint fent említett kamatelőnyével kapcsolatban a jövőre nézve több információnk lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntése után. Bár a jelenleg nem is irányadó, 13 %-on álló alapkamat megváltoztatására igen kicsi az esély, a jegybanki kommunikációra mindenképpen érdemes lesz majd figyelnünk a várható kamatpályával is összefüggésben. Emellett még a hét utolsó kereskedési napján közli a Fitch Ratings a Magyarország államadósság besorolásáról alkotott ítéletét; a hitelminősítői döntéseket hagyományosan figyelik a piaci szereplők a magyar eszközök megítélésének szempontjából is.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!