2024 április 22

Brutálisat megy a forint! – Jöhet a 300-as dollár?

Míg az euró ellen komoly küzdelem folyik, a dollárt egyoldalúan gyűri le a forint. 2022 októberében senki se gondolta volna, hogy a 450 lesz a végső megálló, azonban jelenleg így áll a dollár szénája. Miért lehet ez?

Magyar makró helyzet

Magyarországon 2022 végén komoly pánikhelyzet alakult ki, több okból kifolyólag. Először is az Eus források kiléte komoly befektetői bizalomvesztést okozott, melyet végül szerencsére (többnyire) nekünk ítéltek. A másik ok persze az a feltételezés volt, hogy a gazdaság nincs teljesen a kormány/jegybank irányítása alatt. Nem tudtuk mit hoz a jövő és egyáltalán jöhet-e az a komoly recesszió, melyet sok elemző várt.

Eddig úgy néz ki, hogy megúsztuk a legrosszabbat, mivel az inflációs adatok jobbra sikerültek a vártnál. A jegybank emellett folytatja szigorú monetáris politikáját, minden eszközével harcolva az infláció ellen. Az irányt komolyan meghatározhatja a jegybank következő ülése jövőhéten. A piac nem vár kamatcsökkentést, viszont agresszív emelést sem.

Amerika

Amerikában vegyes piaci kilátások alakulnak, viszont, szerencsére ez nem igaz a dollárra. Egy könnyen észrevehető tendencia zajlott le az elmúlt félévben az Egyesült Államok valutájával. A dollár borzalmasat erősödött, szinte minden nagy devizával szemben (euró, japán yen), azonban a fő konszenzus szerint, ez egy tarthatatlan szint volt. A nagy fordulatot, a jegybank és az inflációs adatok hozták, hiszen novemberben egy kisebb rally is kialakult a külföldi tőzsdéken, köszönhetően a vártnál jobb számoknak.

A Fed azóta pozitív mentalitást kommunikál, kész felhagyni az agresszív emelésekkel, jócskán erősítve a jókedvet a piacokon.

Ami viszont aggodalomra adhat okot, az az, hogy a tőzsde egy igen jóbaráti ciklust árazott be. A befektetők nem várják, hogy az irányadó kamatláb 5% fölé emelkedik, illetve 2023-ra már egy vissza-vissza térő bikapiacban reménykednek. Powell, az Amerikai Jegybank elnöke hangsúlyozta, hogy a kamatemelési ciklus hosszabb lehet a vártnál és reméli, hogy a piac nem gondolja, hogy ők kesztyűs kézzel fognak bánni az esetleges magasabb inflációval.

Mire érdemes figyelni ma?

A mai nap egy fontos időszak lehet az árfolyam életében, hiszen jön az amerikai inflációs adat másik fele, illetve az Eurostat is jelent. Az előbbi párja előző héten elég jól sikerült, esett is a dollár, így pozitívak a befektetők. Az Eurostat számaiban valószínűleg nem az élvonalban fogunk lovagolni.

A dollár jelenleg szépen csordogál lefelé, a befektetőknek érdemes figyelnie a jegybanki adatokat és kommunikációt, amely esetleg megtörheti az eddigi irányt.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!