2024 június 24

Reptér, eurókötvény – szakad a forint, 400 lesz újra az euró?

Ahogyan nemrég már foglalkoztunk vele, nem alakult egyszerűen a nyár a magyar fizetőeszköz számára. A forint ma viszont kifejezetten sokat gyengült, nem túlzás azt állítani, hogy valósággal zuhant az euróval és a dollárral szemben. A megjelent elemzések kiemelik a reptér többségi tulajdonának megvásárlásáról szóló hírt és a devizakötvény-kibocsátást is.

Forint – 388 felett is járt az euró

A mai napon 388 feletti szinteken is láthattuk az EUR/HUF keresztárfolyamot. Utoljára augusztus közepén volt ennyire gyenge a forint; akkor gyors visszaerősödés követte a zuhanást. A mostani gyengüléssel igen távol kerültek a tavasszal és nyár elején sokszor látott 370 körüli szintek az euróval szemben. A dollár közben jelentős erősödést mutat, miközben a nemzetközi befektetői hangulat sem nevezhető rózsásnak. Ezek a tényezők pedig jellemzően a kockázatkerülést serkentik, azaz negatívnak nevezhetők a sérülékeny devizák piaci megítélésére vonatkozóan.

Ma érkezett a hír, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megemelte Magyarország államadósságának finanszírozási igényét, és devizakötvény kibocsátására került sor. Végül ennek keretében ma 1,75 milliárd euró értékben kerültek eurókötvények kibocsátásra, az érdeklődés azonban a piac részéről ennél is nagyobb, 5,9 milliárd eurót meghaladó volt. A Portfolio.hu elemzése szerint a mai forint zuhanás mögött a devizakötvények kibocsátása is állhatott többek között.

Reptér – ez is számíthatott?

Szintén mai hír, hogy a Bloomberg információ szerint megvásárolhatja a Budapest Airport többségi tulajdonát a magyar állam. A kisebbségi tulajdon a hír szerint egy másik repülőtér-üzemeltető céghez kerülhet. A hír alapvetően meglepő is lehet, ugyanakkor már több, mint 3 éve hallani arról pletykákat, hogy magyar befektetők, esetleg a magyar állam megvásárolná a repteret. A tranzakció várható értékéről – amennyiben valóra válik a pletyka – nincs jelenleg információ. Az elemzések szerint ugyanakkor ez a hír is a forint gyengülésének irányába hathatott, hiszen gyengítheti a magyar költségvetés egyenlegét az esetleges bevásárlás.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!