2024 június 24

Forint – sorsdöntő ősz, 350 vagy 450 is lehet az euró?

Nem mondhatjuk, hogy könnyű nyara lett volna a forintnak. A magyar fizetőeszköz lokális csúcsai közelében kezdte a júniust, az augusztus befejezése azonban már nem sikerült ilyen szépre. Nagy kérdés, hogy az ősz mit tartogat a forint számára, a választ pedig a monetáris politika közelében (is) kell keresnünk.

Forint – elgyengült a lazítás során

A forint a pénteki napot 384 körül zárta az euróval szemben. A nyár gyengülést hozott tehát, megfordulni látszott a korábbi hónapokban látott szinte folyamatos felértékelődés. A korábbi elemzések szerint a hazai devizanem piaci megítélésre belső és külső folyamatok is hatnak. Előbbiek közül ki kell emelnünk a monetáris politikát. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusban elkezdte a monetáris lazítást. Azóta minden hónapban 100 bázisponttal mérséklődött az irányadó ráta, ami augusztus végére így 14 %-ra csökken. Ez még mindig nagyon magasnak számít régiós összevetésben is, de egyértelműen elkezdett csökkenni a forint kamatelőnye. A nagy jegybankok, mint a Fed és az EKB ugyanis még inkább emelnek a kamatszinten. Így csökken a forint melletti pozíciófelvétel előnye más devizákkal szemben.

A jegybank ugyanakkor figyeli a piaci folyamatokat, ez derült ki a legutóbbi kamatdöntés utáni háttérbeszélgetésből is. Virág Barnabás alelnök jelezte, hogy az elmúlt egy hónapban változékonyan alakult a piaci hangulat, és ez meglátszott a forint volalitilásában is. Emiatt is igaz, hogy az MNB továbbra is óvatos és fokozatos megközelítést alkalmaz majd. Szeptemberben összeolvadhat az irányadó ráta az alapkamattal, ez újabb 100 bázispontos vágást jelez előre erre a hónapra. Utána viszont adatvezérelt monetáris politika jön a jegybankár szerint, izgalmasak lesznek tehát a hó végi kamatdöntő ülések.

Számít a kinti környezet is

Nemcsak a jegybank politikája alakíthatja a forint megítélését. Számos más országspecifikus tényező (uniós pénzek sorsa, minősítések, gazdasági teljesítmény) is szerepet játszhat. Igen fontos azonban a külföldi piaci hangulat is, amiről Virág Barnabás is beszélt. Egy kockázatkerülőbb befektetői légkörben a befektetők kerülik a sérülékeny devizákat, mint amilyen a forint is. Amikor viszont felfelé tartanak a nemzetközi indexek, több esetben a forintot is vonzónak találják a piaci szereplők. Érdemes lesz tehát továbbra is követnünk a nemzetközi befektetői légkör változásait, ha a forint árfolyamát is figyelni szeretnénk. Ezzel kapcsolatban természetes az orosz-ukrán háború is fontos tényező, ha kevésbé is érdekesek már a napi hírek a piacok számára, mint másfél évvel ezelőtt.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!