2024 július 16

Forint – íme az elemzés, jócskán 400 felett lesz az euró?

Nem igazán sikerül jól egyelőre a nyár a forint számára. A magyar fizetőeszköz tegnap ünnepelte a születésnapját, de sok öröm nem volt benne. Az EUR/HUF keresztárfolyam ugyanis március vége óta nem látott magasságokba emelkedett. Bár azóta némileg tudott korrigálni a forint, nagyon messze van a nem is olyan régen még megszokott 370-es euróárfolyam.

Nehéz hetek

A forint árfolyamára a korábbi elemzői megszólalások alapján számos tényező gyakorolhat hatást. Ezek közül az utóbbi hetekben egyikkel kapcsolatban sem voltak túl optimisták a piaci szereplők. Az uniós források sorsa továbbra is bizonytalan, ráadásul az országspecifikus megítélést ronthatja, hogy az amerikai nagykövetség tegnapi bejelentése szerint vízum korlátozásokat vezet be az Egyesült Államok hazánkkal szemben. Fontos tényező a jegybank monetáris politikája is. A kamatcsökkentésekkel olvad a forint kamatelőnye, a nagy jegybankok kamatemelései pedig fokozhatják ezt a hatást.

A nemzetközi piacok jó hangulata segíthette volna a forintot, de az Egyesült Államok tegnap esti leminősítése után most a kinti hangulat is elromlani látszik. Éppen ezért nagyon érdekes kérdés, hogy a forint képes lesz-e tovább erősödni, vagy pedig újból a gyengülés útjára lép. Tegnap óta ugyanis a 391 körüli szintekről jócskán lejjebb süllyedt az euróárfolyam, megkezdődött tehát egy pozitív korrekció.

Forint – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ mai devizapiaci technikai elemzése az EUR/HUF devizapárral is foglalkozott. Az elemzés szövege szerint változást látni a csökkenő trendben. Hosszú hónapok után először tört meg a vastag piros trendvonal, ezzel teret engedve az emelkedési lehetőség kialakulásának. Az OTP elemzői szerint a 375 alatti szintek nagyon erős támasz zónává váltak ezzel. Nem valószínű szerintük, hogy ez alá rövid távon képes lenne lemenni.

Mivel ilyenkor a korrekciós szinteket érdemes keresni, ezért ennél a görbénél a 406,25 körül összpontosul olyan ellenállási zóna, amely szintig végülis nyitott lehet a görbe – írják. Alulról szerintük a fő zöld trendvonalhoz érdemes igazítani a kockázatkezelést. A 382,8 már támasz az elemzés alapján, ha visszatesztelne az árfolyam, akkor ettől a szinttől kezdve érdemes a longot újra keresni. Ellenállásnak a 390,625, a 398,43, valamint a 406,25 lett megjelölve, míg támasz a 382,8, a 375, a 367,2, valamint a 359,4 lehet.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!