2024 július 19

Forint – megizzaszt minket, 450-es euró jön?

Nem áll jól az utóbbi napokban a forint a főbb devizákkal szemben, a héten ugyanis újabb gyengülés kezdődött. Ma volt, hogy több, mint 398 forintot kellett adni egyetlen euróért a devizapiacon, igaz, azóta késő délutánra tudott némi erőt mutatni a forint. A megjelent elemzések szerint a forint mozgása jelentősen összefüggésben lehet a dollár árfolyamának alakulásával is.

Forint – nem bírja

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a héten tartotta kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A döntéshozó szerv végül egyhangúlag a 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett tette le a voksát. Legalábbis ez is kiderült Virág Barnabás MNB alelnök sajtótájékoztatójából, amit a kamatdöntés után tartott. A forint árfolyamát direktben nem kommentálta az alelnök, ugyanakkor jelezte a pénzpiaci folyamatok nyomon követését és az árstabilitás fontosságát. Egyik legfontosabb megjegyzése az lehetett, hogy az év második felében akár szüntet tartása is elképzelhető lehet a kamatvágások tekintetében. Adatvezérelt módon működik tehát továbbra is a jegybank. A következő hónapok kamatcsökkentései a forint szempontjából igen izgalmasak lehetnek tehát.

Betett a dollár erősödése?

A Portfolio.hu mai helyzetértékelése szerint a dollár erősödése okozhatta a forint mai esését. Az esés utáni visszaerősödés is egybeesett egyébként a dollár erejének csökkenésével. Egyértelmű, hogy az amerikai fizetőeszköz mozgása hatással van az általános piaci hangulatra, de a forinthoz hasonló sérülékeny devizák piaci megítélésére is. Kérdés, hogy a következő héten hogyan alakul majd a forint árfolyama a nemzetközi piaci tényezők és az országspecifikus jellegzetességek tükrében.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!