2024 július 14

Befektetésre ajánla az Eximbankot Fitch Ratings

A Fitch Ratings június kedden közzétett jelentésében megerősítette az Eximbank hosszú- és rövid lejáratú adós korábbi ‘BBB/F-2’ hitelbesorolását, amely összhangban áll a magyar állam besorolásával.

A szakértői elemzés idén is kiemeli, hogy a hitelintézet stratégiai szerepet tölt be a magyar exportfinanszírozásban és a helyi vállalatok anticiklikus támogatásában – jelentette be szerdai közleményében az EXIM Magyarország az ország hivatalos exporthitel-ügynöksége.
A Fitch Ratings ezzel megerősítette az Eximbank befeketésre ajánlott besorolását. Az Eximbank elsőbbségi fedezetlen kötvényeinek minősítése szintén ‘BBB’ lett. A pénzintézet nemzetközi minősítése a magyar állam összes forrásbevonást lefedő, és az EXIM törvényben rögzített készfizető kezessége miatt pontosan megegyezik a magyar állam mindenkori minősítésével – közölte az ügynökség.

Hosszú távú finanszírozási profil

A közlemény szerint a Fitch véleménye szerint a pénzügyi intézmény számára rendelkezésre álló állami finanszírozás mértéke elegendő mozgásteret biztosít a tervezett hitelállomány-növekedéshez. A bank hozzáférése a nemzetközi tőke- és pénzpiacokhoz, a magyar pénzügyi szektor magas likviditása, valamint a bank hosszú távú finanszírozási profilja pedig korlátozza az esetleges refinanszírozási nyomást. A 18,8 százalékos tőkemegfelelési mutató továbbra is jelentős puffert biztosít a szabályozói minimumkövetelmény felett. Az Eximbank tavalyi évre vonatkozó pénzügyi beszámolói szerint a bővülő hitelezésnek köszönhetően 2023-ban a bank mérlegfőösszege több mint 74 százalékkal 3642 milliárd forintra emelkedett, hitelállománya 50 százalékos növekedéssel megközelítette a 2500 milliárd forintot az év végére.

A hitelfolyósítások összértéke tavaly közel 1444 milliárd forint volt, így a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladta – emelte ki a közlemény. A nemzetközi piacokon Magyarországgal szemben továbbra is töretlen volt a bizalom 2023-ban, amelyet az Eximbank tavalyi két kiemelkedően sikeres kötvényaukciója igazol. A pénzügyi intézmény 2023 tavaszán 1,25 milliárd dollár értékben hajtott végre sikeres devizakötvény-kibocsátást, amely a magyar állam kibocsátásait leszámítva az egyik legnagyobb ilyen jellegű tranzakció volt a magyar tőkepiacok történetében. Ősszel pedig 1 milliárd euró értékben értékesített a pénzintézet kötvényt a nemzetközi tőkepiacokon.

Az EXIM Magyarország változatlanul elkötelezett abban, hogy segítse a magyar vállalatokat üzleti terveik megvalósításában, hozzájárulva a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez is – hangoztatta az exporthitel-ügynökség. Kitértek arra is, hogy a pénzügyi intézménypáros 2023 februárjában a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal a valaha volt legnagyobb hazai kedvezményes hitelezési konstrukciót indította el kezdetben 700 milliárd forintos keretösszeggel, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel végül 1000 milliárd forintra növeltek. A program célja a hazai vállalatok versenyképességének elősegítése és a beruházások ösztönzése volt – ismertette a távirati iroda.

Többletforrással bővítettek

A hitelprogram teljes keretét 2024 elején újabb 200 milliárd forint többletforrással bővítették, így összesen 1200 milliárd forintnyi forrás vált elérhetővé a magyar vállalkozások számára. Hangsúlyozták: a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram nemcsak a 30 éves EXIM, hanem Magyarország valaha volt egyik legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik, továbbá érdemben járul hozzá a gazdasági növekedés ez évi újraindításához és a versenyképesség további növeléséhez, aminek köszönhetően jövőre 4,1 százalékra emelkedhet a gazdasági növekedés üteme.