2023 december 02

Az amerikai dollár 11 hónapos csúcsot ért el a japán jennel szemben

Az amerikai dollár értéke hétfőn átlépte a 148.8705-ös szintet a japán jennel szemben, ezzel 2022 októbere óta a legmagasabb szintet érte el a devizapár.

A lépés az amerikai jegybank legutóbbi döntését követi, és azt a meggyőződést, hogy még van esély a további kamatemelésekre. Korábban Austan Goolsbee, a Federal Reserve Bank of Chicago elnöke a CNBC-nek azt mondta, hogy a kamatlábaknak még hosszabb ideig magasabbnak kell maradniuk.

A Fed az irányadó rátát szerdán változatlanul, az 5.25-5.5 százalékos sávban hagyta. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerdán a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a központi bank kész további kamatemelésre, amennyiben ez szükséges ahhoz, hogy az infláció visszaszoruljon a 2 százalékos célértékre. Powell arról is beszélt, hogy a GDP reálnövekedése a várakozásokat meghaladta, miközben a fogyasztói kiadások „különösen robusztusak” voltak, és az ingatlanpiaci aktivitás „felpörgött”.

Arra vonatkozóan, hogy mikor lehet dönthet a kamatok csökkentése mellett a Fed, Powell elmondta, hogy „soha nem áll szándékában, hogy az időzítéssel kapcsolatosan, nem kész tényeket közöljön.” Bár „valamikor eljön az idő” a kamatszintek csökkentésének megkezdésére. -tette hozzá. Powell hangsúlyozta, hogy „nem fogja tudni megmondani, hogy mikor”, mivel a Fed továbbra is számos tényezőt és makróadatot fog vizsgálni, mielőtt ilyen döntést hozna.

dollár

A United States Federal Reserve Bank of Boston elnöke, Susan Collins pénteken elmondta, hogy „túl korai lenne magabiztosnak lenni az inflációs tendenciákkal kapcsolatban.” Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban enyhültek az inflációs számok, a bank elnöke óvatosságra int.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com