2023 január 27

„Amit ma látunk, az a hidegháború 2.0”

A TASS hírügynökség beszámolója szerint Recep Tayyip Erdoğan török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin vasárnap arról beszélt, hogy „az ukrajnai konfliktus valószínűleg egy újabb hibrid háborút robbant ki Oroszország és a Nyugat között.”

A hidegháború sok nemzetközi feszültséggel járó korszak volt 1947 és 1991 között, amelyet a két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti folytonos rivalizálás jellemzett. A szó szoros értelmében vett háború nem tört ki a két ország között, ezzel szemben jelenleg Oroszország és Ukrajna között fegyveres háború dúl.

A beszámoló szerint Ibrahim Kalin az Al Jazeera nemzetközi, angol nyelvű televíziós hírcsatornának azt nyilatkozta, hogy „amit ma látunk az a hidegháború 2.0 és mindez az ukrajnai háborúval kezdődött. Oroszország és a Nyugat között hibrid háború zajlik.” A hibrid háborút fegyverek nélkül vívják, hiszen a hibrid háború egy olyan információs hadviselés, amiben megpróbálnak egy adott országot, gazdaságot, társadalmat szétzilálni.

A szóvivő hozzátette, hogy az orosz-ukrán konfliktus egészen addig folytatódhat amíg a nagyobb szereplők nem egyesülnek, és nem határozzák meg egy „új biztonsági architektúra” paramétereit.

Kalin közleménye szerint Ankara készen áll arra, hogy hogy tárgyalásokat kezdeményezzen Kijev és Moszkva között, és segítsen a válság megoldásában.