2024 június 21

Alaposan begyorsult a kanadai infláció

A kanadai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint éves összevetésben 3,6 százalékkal kerültek feljebb a fogyasztói árak májusban, meghaladva az elemzők által várt 3,5 százalékot, illetve az áprilisban mért 3,4 százalékot. Ennél erősebb ütemet kereken tíz éve, 2011 májusában mértek, akkor 3,7 százalékot.

Havi összevetésben már a negyedik egymást követő hónapban emelkedtek 0,5 százalékkal a fogyasztói árak.

A fogyasztói árindex legfontosabb összetevője a lakhatás, ennek költségei teszik ki a vizsgált kiadások több mint egynegyedét. A lakhatási költségek éves összevetésben 4,2 százalékkal emelkedtek májusban, 2008 óta a legnagyobb mértékben. A lakástulajdonok cseréjének költségét mutató index pedig 1987 óta nem látott ütemmel, 11,3 százalékkal ugrott meg – ismertette a távirati iroda.

A lakóingatlanárak az egekbe szöktek a koronavírus-járvány idején, májusban 38,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, bár a legfrissebb adatok már azt mutatják, hogy talán csillapodott az őrület az ingatlanpiacon.

A lakhatási költségek az ingatlan birtoklásával és a lakhatással kapcsolatos összes kiadást mérik, köztük pédául a rezsit, a jelzáloghitelek-kamatokat, a biztosításokat, adókat, karbantartást és felújítást, de nem tartalmazzák az ingatlanárakat,
mivel a kanadai statisztikai hivatal nem fogyasztási cikknek, hanem vagyontárgynak tekinti a lakóingatlanokat.

Kanadában még sok helyen szigorú zárlat van érvényben a járvány nagyon kemény harmadik hulláma miatt, a legtöbb tartományban most kezdik el lazítani a járványügyi korlátozásokat.

Egyes elemzők arra figyelmeztettek, hogy elképesztő volt az áremelkedés havi összevetésű üteme a zárlat idején, és félő, hogy a gazdaság újraindulásával még inkább elszabadulnak az árak.

A kanadai jegybank viszont úgy ítéli meg, hogy az árak erőteljes emelkedése átmeneti jelenség. A hónap elején jelezte, hogy az infláció az előrejelzettnél magasabb maradhat, ha a kínálat egyensúlyának hiánya és a szűk ellátási keresztmetszetek fennmaradnak. Ez pedig arra kényszerítheti, hogy a jelenleg vártnál gyorsabban vezesse ki gazdaságösztönző intézkedéseit.

A kanadai jegybank rugalmas inflációs célkövetést folytat: a 2 százalékos inflációs cél körül egy +/-1 százalékpontos toleranciasávot tart fenn. A jegybank arra számít, hogy nyáron 3 százalék körül alakul az éves infláció, majd az év hátralévő részében már mérséklődik az ütem.