2024 február 29

A fiataloknak a 10 százalék önrész is elég lehet a lakáshitelhez

Módosította a jegybank a hitelfedezeti arányokról szóló rendeletet. Ez alapján januártól az első lakásukat vásárló fiataloknak elég lesz a lakáshitelükhöz 10 százalék önrészt felmutatni. Akkor ha ehhez a bankjuk is hozzájárul. Írja a Bank360.hu.

Beváltotta a kormány és a saját ígéretét a Magyar Nemzeti Bank. Ennek érdekében módosította a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló rendeletét. Ez alapján 2024. január elsejétől a 41. életévüket még be nem töltött ügyfeleknél és adóstársaknál a lakóingatlan értékének 90 százalékát is elérheti az építésre vagy vásárlásra nyújtott lakáshitel összege. A rendelet hivatalos megfogalmazása szerint „a bank az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthitelnél és pénzügyi lízingnél a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 90%-át”.

Az életkor mellett további feltétel, hogy az adósok egyike sem rendelkezett a hitelezett lakásban 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal, vagy kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkeztek, amely – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt. Erről a hitelnyújtó pénzintézet az ügyfél, illetve adóstársak esetén az írásbeli nyilatkozatuk és az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján győződik meg.

A fiataloknak a 10 százalék önrész is elég lehet a lakáshitelhez

Íme a lakás fogalma

A rendelet az új szabály alkalmazhatóságához meghatározza a lakás fogalmát is. „A lakhatás feltételeinek megfelelő, az  ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel.”

Jelenleg a bankok az ingatlan forgalmi értékének maximum 80 százalékáig nyújthatnak lakossági forint jelzáloghitelt. Tehát az ügyfeleknek minimum 20 százalék önrészt kell vállalniuk és előteremteniük. Ez a szabály általánosságban ezután is megmarad, kizárólag a rendeletben meghatározott esetekben térhetnek el tőle a pénzintézetek.

A Bank360.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a bankoknak nem kötelező elmenni eddig a maximumig a hitelezés során. Általában vagy a konkrét kölcsönügyletnél megszabhatnak ennél magasabb önrészarányt is. De a gyakorlat azt mutatja, hogy többnyire hajlandóak a jegybank rendeletében meghúzott 80 százalékos határig. Ebből fakadóan arra lehet számítani, hogy januártól lesznek bankok, amelyek a 41 év alattiaktól csak 10 százalék önrészt kérnek. Ez azonban bankonként, az ügyfelek jövedelmétől és a konkrét ingatlantól függően is változhat.

A jegybank már október 18-án jelezte, hogy a fiatalok első lakáshoz jutásánál célszerűnek látná a hitelfedezeti mutató (HFM) módosítását, és ezzel esetükben a minimum 20 százalékos önrész 10 százalékra csökkentését. 

Ezt követően a kormány a CSOK Plusz szabályainak ismertetésekor ugyancsak azt közölte, hogy a fiatalok első otthonszerzésénél az önrész 10 százalék lesz, de ehhez még szükség volt az MNB mostani rendeletmódosítására. A CSOK Plusz és a 10 százalékos önrész igénybevételének nem esnek teljesen egybe a szabályai, lesznek olyan házaspárok, akik a CSOK Pluszra jogosultak, de az életkoruk és már meglévő vagy korábbi lakástulajdonuk alapján a nagyobb arányú hitelösszegre nem.

Borítókép forrása: Shutterstock