Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

A csok plusz kamata 3 százaléknál is alacsonyabb lehet

Lehetnek olyan bankok, amelyek 3 százaléknál is alacsonyabb kamattal kínálják majd a csok plusz konstrukció támogatott lakáshiteleit, miután a társadalmi egyeztetésre kerülő részletszabályok szerint nem fix 3, hanem maximum 3 százalékos lesz a kamatszint – emelte ki pénteken kiadott közös elemzésében az ingatlan.com és a money.hu.

Már a 3 százalékos kamat is nagyon kedvező a jelenlegi piaci környezetben. Az ennél alacsonyabb kamatot majdnem példátlannak nevezte a közleményben Korponai Levente, a money.hu vezetője. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kamattámogatást a 3 százalékos kamatig finanszírozza az állam, ha ennél olcsóbban nyújtanának hitelt a bankok, azt már maguknak kell kigazdálkodniuk. A csok pluszos ügyfelekért folyó banki verseny azért is lehet kiélezett, mert a támogatott hitel indulóköltségeit is maximálná az állam 300 ezer forintban. Ezen felül már csak az értékbecslés és a helyszíni szemle díját számíthatnák fel. Korponai Levente szerint azonban fokozódhat a verseny a bankok részéről. A piaci alapú hitelezés továbbra is döcög, így a csok plusz lehet a bankok „ügyfélszerző csodafegyvere” – közölte a távirati iroda.

Nagy lehetőségek 2024-től

A jövőre induló új lakástámogatási programban a gyermekek számától függően 15-50 millió forintos lakáshitelt igényelhetnek az arra jogosultak. A társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezet szerint az ingatlan minimális alapterületével kapcsolatos feltételek megegyeznek a 2016 óta érvényben lévő csok-szabályokkal. A társasházi lakások minimális alapterülete – a gyermekek számától függően – 40-60 négyzetméter, a családi házaké 70-90 négyzetméternek kell lennie. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy a csok pluszos otthonok maximális alapterülete nincs korlátozva. A megvásárolt ingatlan vételára nem haladhatja meg a 150 millió forintot, első közös otthon esetében pedig a 80 millió forintot.

Korábbi csok-igénylők is hozzájuthatnak

Az ingatlan.com adatai alapján az eladó lakások és házak csaknem 80 százaléka megfelel a feltételeknek. A csok pluszos vevők jelenleg több mint 120 ezer eladó lakóingatlan közül választhatják ki a következő otthonukat. Az elemzésben kitértek arra is, hogy a csok plusszal továbbköltöző családoknak nem kötelező eladniuk a meglévő ingatlanukat, de a következő otthonuk értékének nagyobbnak kell lennie. A korábbi csok-igénylők is élhetnek a csok plusz lehetőségével. Ez csak akkor igaz, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó csok összegét visszafizették – hívta fel a figyelmet az elemzés.