Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

A Cordia erősíti jelenlétét az Egyesült Királyságban

A Futureal-csoporthoz tartozó Cordia azt követően hajtott végre újabb befektetéseket a szigetországban, hogy brit leányvállalata, a tavaly felvásárolt Cordia Blackswan megkezdte első lakásainak értékesítését.

A közlemény szerint a Cordia az Egyesült Királyságban található stratégiai partnerével, a Matter Real Estate-tel együttműködve fektetett be az Auxesia Homes társaságba, amely a brit lakásügyi hatóság által szabályozott lakásszolgáltatóként megfizethető lakhatási lehetőségeket nyújt főleg a brit haderő volt és jelenlegi tagjainak, az állami egészségügy alkalmazottainak, valamint a mentőszolgálati dolgozóknak.

Ezt megelőzően a Cordia és a Matter közösen fektetett be a szintén a szabályozott lakásszektorban tevékenykedő St. Arthur Homesba, továbbá a Cordia részesedést vásárolt a Matter ingatlanbefektetési alapjában is, amely egyesült királyságbeli és írországi ingatlanfejlesztőket finanszíroz strukturált tőkebefektetéseken keresztül – közölte a távirati iroda.

A közlemény idézte Földi Tibort, a Cordia igazgatóságának elnökét, aki elmondta, hogy folyamatosan keresik a további
befektetési lehetőségeket mind a brit, mind más nemzetközi piacokon.

A Cordia a közép- és kelet-európai régióban az egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő és -befektető vállalatcsoport, amely jelen van Magyarország, Lengyelország és Románia újlakás-kínálati piacainak közép- és felső közép szegmensében, továbbá két pilotprojekttel Spanyolországban. A Cordia a közelmúltban megvásárolta a brit Blackswan Property ingatlanfejlesztő társaságot, a Polnord SA lengyel lakóingatlanfejlesztő vállalatot, és a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív ARGO Properties N.V. holland társaság 15,9 százaléka is a tulajdonában van. A tranzakciókat részben a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramjában kibocsátott kötvényekkel finanszírozta a vállalat.

A 2020-as konszolidált adatok alapján a vállalatcsoport bevétele 68,3 milliárd forintra nőtt a 2019-es 34,5 milliárd forintról, az adózás előtti eredmény pedig 6,8 milliárd forintról 22,3 milliárd forintra emelkedett. A mérlegfőösszeg 181,6 milliárd forintról 299,2 milliárd forintra, a saját tőke 34 milliárd forintról 69,2 milliárd forintra nőtt.