2023 december 03

Zöldre váltott Amerika

Az indexek egyébként a héten gyengültek, így a pénteki kedvező adatok jó okot szolgáltattak a – kereskedők szerint már esedékes – pozitív korrekcióhoz.

Ez történt estig

Az S&P-500 indexben szereplő vállalatok által képviselt mind a tíz gazdasági ágazat részindexe erősödött. A NYSE-n az erősödő papírok száma két- és félszeresen, a Nasdaq piacon háromszorosan múlta felül a gyengülőkét.

A dollár ennek köszönhetően nagyot erősödött a főbb devizákkal szemben: a hat legjelentősebb deviza árfolyamából képzett dollárindex négyéves csúcsot ért el pénteken. A dollárindex az amerikai gazdasági teljesítmény javulását tükröző, egyre sokasodó adatok hatására már a tizenkettedik egymást követő hetet zárta nyereséggel, és az év eleje óta 8 százalék nyereséget halmozott fel.

Még a General Motors részvénye is erősödött másfél százalékkal, holott félmillió autót volt kénytelen pénteken hibás alkatrészek miatt visszahívni javításra. A JPMorgan részvénye viszont két százalékkal gyengült. A pénzintézet ellen intézett kibertámadás 76 millió amerikai háztartás és 7 millió kisvállalat adatainak biztonságát sodorta veszélybe.

A Facebook részvénye 0,5 százalékkal erősödött. Az Európai Bizottság engedélyezte a közösségi portál számára a WhatsApp csevegőprogram szolgáltatás felvásárlását.

Az indexek alakulása záráskor

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 207,55 ponttal, 1,24 százalékkal, 17 008,6 pontra nőtt.

Az S&P 500-as mutató 21,58 ponttal, 1,11 százalékkal erősödött, és 1967,75 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 45,43 ponttal, 1,03 százalékkal emelkedett, és 4475,62 ponton zárt.

Az árfolyamok lendületes erősödéséhez az alaphangot a váratlanul jónak bizonyult foglalkoztatási adatok adták meg. Szeptemberben a magánszférában a foglalkoztatottak száma lényegesen nagyobb mértékben emelkedett az elemzők által jelzettnél, a munkanélküliségi ráta pedig 5,9 százalékra, hat éve a legalacsonyabb szintre csökkent az Egyesült Államokban.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]