2023 március 22

Vitték a lengyel dollárkötvényt a befektetők

Az aukción az ajánlatok összege meghaladta a 8 milliárd dollárt. Az úgynevezett „jenkikötvényeket” 3,175 százalékos hozama, a hasonló lejáratú amerikai állampapírokhoz képest 150 bázispontos felárat jelent. A minisztérium tájékoztatása szerint az értékesített kötvények értékének 39 százalékát amerikai befektetők vásárolták meg, s ezen kívül legnagyobb értékesítés rendre az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Németországban és Ausztriában történt. A lengyel pénzügyminisztérium a Deutsche Bank, a Goldman Sachs és az HSCB Holdings bankházakat bízta meg az aukció lebonyolításával.

A közép-kelet európai államok igyekeznek kihasználni az európai piacokon tapasztalt kedvező hangulatot. Az európai befektetők most nagyobb arányban fektetik pénzüket a magasabb hozamokkal kecsegtető feltörekvő európai gazdaságok eszközeibe, miután az Európai Központi Banknál tapasztalt rekordalacsony kamatszintek hatására csökkentek az euróövezeti eszközökön nyerhető hozamok.

A lengyel aukción tapasztalt erős befektetői kereslet a – hasonló amerikai papírokhoz viszonyított – magas lengyel hozamszint mellett azzal is magyarázható, hogy a lengyel államadósság alacsony és a gazdaság is jól teljesít. A lengyel GDP-arányos államadósság az Európai Uniós módszertan szerint 56,3 százalék volt 2011 végén. A lengyel pénzügyminisztérium az idei évre 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár az előző évi 4,3 százalékos, és a 2010. évi 3,8 százalékos bővülést követően.

A magyar Államadósság Kezelő Központ rendre úgy nyilatkozott az elmúlt időszakban, hogy csak a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval létrejött elővigyázatossági hitelmegállapodást követően bocsátana ki devizakötvényt. Az ÁKK adatai szerint a magyar államnak 2012 júliusa és 2013 júniusa között mintegy 1860 milliárd forintnyi devizaadóssága jár le.